A németek egyetértenek a gazdák céljaival

Az INSA közvélemény-kutatónak a Bild számára készült felmérése szerint a németek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását. Az Alternatíva Németországért Párt (AfD) szimpatizánsainak 88 százaléka áll mellettük, de a többi választócsoport többsége is egyetért a gazdákkal.

2024. 01. 09. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy másik érdekesség is: a felmérésben arra is rákérdeztek, hogy inkább a gazdá  vagy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímaaktivistáihoz hasonló, blokádszerű tiltakozást támogatják-e.

 

Az eredmény egyértelmű: a válaszadók 64 százaléka a gazdákkal szimpatizál, mindössze 11 százalék támogatja inkább a klímaharcosokat, míg 20 százalék mindkettőt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, német gazdák ezrei vonultak hétfőn az utcára, autópálya-felhajtókat zártak le, helyenként megbénítva az országot – a németek többsége szerint azonban szükség van erre. Az INSA felmérése azt mutatja, írta a Bild, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció tervezett megszorításai ellen.

A legnagyobb egyetértés a jobboldalról érkezik: az AfD-szavazók 88 százaléka tartja helyesnek a tüntetéseket. Azonban a többi választói csoport többsége is szimpatizál a gazdák akcióival. Csupán a megkérdezettek mintegy ötöde (22 százalék) ellenezte a gazdák blokádját.

A gazdáknak nagyobb a támogatottsága, mint az éghajlatvédelemmel kampányolóknak

Legutóbb egész Németországban útlezárások voltak, amikor az Utolsó Generáció klímavédelmi aktivistái a német kormány ellen tüntettek. A felmérésben nem meglepő módon a zöldszavazók az egyetlenek, akik túlnyomórészt a klímavédők oldalán állnak (41 százalék). Ehhez képest a CDU/CSU szavazóknak csak 7 százaléka, a Szociáldemokrata Párt (SPD) szimpatizánsainak pedig 13 százaléka teszi ezt.

A legolvasottabb német lap, a Bild megbízásából készült INSA-felmérés során összesen 1001 állampolgárt kérdeztek meg kedden. 

Borítókép: A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.