Folytatódik a gazdatüntetés – traktoros felvonulással, útlezárásokkal és tábortűzzel készülnek

A német gazdák országszerte akciókkal tiltakoznak a koalíciós kormány agrárpolitikája ellen. A hétfőn kezdett útlezárások kedden is folytatódnak, a gazdaszövetség szerint a hesseni Bad Hersfeldben traktoros felvonulást, a Weserbergland régióban pedig tábortüzet terveznek.

2024. 01. 09. 9:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldühödött gazdák elzárták az autópálya-felhajtókat és az utakat, megbénítva a forgalmat. Hétfőn százezer traktorral demonstráltak a gazdák Németország-szerte a mezőgazdasági dízeltámogatások eltörlése ellen, de a kedd reggel nyugodtabban indult.  Az ulmi rendőrség beszámolója szerint a B30-as úton a Biberach-Nord és Biberach-Süd, a Laupheim-Süd és az Ulm-Wiblingen csomópontokat jelenleg traktorok zárják el. Alb-Donau körzetében szintén jelentős fennakadások vannak az L 1079-es út Langenau-Albeck és Langenau közötti szakaszán egy útlezárás miatt.

A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

 

A pohár túlcsordult

„Ellenezzük az uniós támogatásokat” – mondta Stephan Protschka, az Alternatíva Németországért Párt (AfD) agrárpolitikai szóvivője a gazdatüntetések kapcsán a ZDF reggeli műsorában. Hozzátette:

Ezt apránként le akarjuk építeni. 

Az AfD azonnali cselekvési programot hirdetett a német mezőgazdaságért, amelyben valamennyi mezőgazdasági vállalkozás terheit enyhítenék, valamint a vidéki területek megőrzésével biztosítanák a fenntarthatóságot és az ország ellátásbiztonságát.

Az AfD emlékeztetett, pártjuk már 2022 októberében indítványt nyújtott be a Bundestagban, hogy a mezőgazdasági gázolaj-visszatérítés megduplázásával érezhetően tehermentesítsék a hazai mezőgazdaságot, ezt az indítványt azonban a Bundestag összes többi pártja elutasította.

A gazdaszövetség által szervezett tiltakozó hét első napja után a gazdák és a hatóságok nagyrészt pozitív mérleget vontak. 

Sikeresen kezdődött a közös akcióhét

– mondta hétfő este Joachim Rukwied, a gazdák elnöke. A helyi hatóságok közül sokan számoltak be a közúti közlekedésben fennakadásokról, de a legtöbb bejelentett tüntetés nagyrészt zavartalanul zajlott.

 

Radikalizálódásra figyelmeztet a kutató

A gazdatüntetések kapcsán Daniel Saldivia Gonzatti tiltakozáskutató a németországi tiltakozási kultúra növekvő radikalizálódására figyelmeztet. 

A lakosság körében nagyobb az erőszakra való hajlandóság és a keményebb hangnem

– mondta az Evangelischer Pressedienstnek a berlini Civil Társadalomkutató Központ politológusa. Kezdetben nem volt meglepő, hogy a mezőgazdasági termelők az utcára vonultak az agrártámogatások csökkentése után. 

„Ez eleinte nagyon is legitim, és nem is lehetett volna másra számítani” – mondja a kutató. Ez egy klasszikus munkástüntetés volt. 


Politikai reakciók

Renate Künast (Zöldek) volt mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a mezőgazdaság évtizedek óta válságban van. „Mivel az éghajlat- és környezetvédelem szempontjából is fontos ágazat, valaminek alapvetően meg kell változnia”. Ehhez azonban „átalakításra van szükség, nem pedig alternatívák nélküli kész ténymegállapításra”. Künast támogatja „a támogatások fokozatos megszüntetését és az ágazattal való párbeszédet”

Armin Schuster, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szászországi belügyminiszter nem látja jelét annak, hogy jobboldali szélsőségesek szivárogtak volna be a gazdatüntetésekbe. „A gazdák már előre egyértelműen elhatárolódtak a jobboldali szélsőséges törekvésektől. Ennek meglett a hatása, így beszivárgásról nem lehet beszélni” – mondta Schuster.

„A gazdák egyértelműen kommunikálták, hogy saját tüntetéseket szerveznek, és hogy nincs helye a jobboldali eszméknek, így például a Szabad Szászok is kénytelenek voltak saját gyűlést szervezni” – tette hozzá a CDU politikusa. Tegnap több ezren vettek részt a szélsőjobboldali Szabad Szászország párt által szervezett tüntetésen Drezdában.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetője, Manfred Weber (CSU) erős demokratikus jelzésként méltatja a gazdatüntetéseket. „A gazdákat olyan állampolgároknak látom, akik kiállnak az érdekeikért, kampányolnak és tüntetnek” – mondta a CSU frakcióvezető-helyettese az Augsburger Allgemeine című lapnak. „Ez az állampolgári elkötelezettség erős jele”. 

Borítókép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Schleswig-Holstein tartományi parlament előtt 2024. január 8-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Christian Charisius)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.