Brutális tornádók csaptak le az Egyesült Államokban + videók

Az Egyesült Államokban Nebraska és Iowa állam egyes részein pusztító forgószelek söpörtek végig. Hatalmas károk keletkeztek. Halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.

2024. 04. 27. 8:36
tornádó, Egyesült Államok, Nebraska, Omaha
Pénteken az Egyesült Államokban Nebraska és Iowa államban több tornádó csapott le
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik tornádó nagyrészt a nebraskai Omaha külvárosára csapott le, több száz házat és építményt rongált meg. A tornádó hosszú kilométereken keresztül rongálta a mezőgazdasági területeket és lakótelepeket. A katasztrófát követően néhány sérültet jelentettek, de egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról.

A hatóságok közlése szerint három ember megsérült a nebraskai Lancaster megyében, amikor az egyik tornádó egy olyan ipari épületre csapott le, amelyben 70 ember tartózkodott. Az épület összeomlott, többen beszorultak, őket kimentették, és a jelentések szerint egyikük sem szenvedett életveszélyes sérülést.

Omahában több száz házban keletkeztek károk, főként a város nyugati részén fekvő Elkhorn körzetében. A rendőrség és a tűzoltók házról házra jártak, hogy segítsenek az embereknek. 

A tornádófigyelmeztetést péntek délután adták ki Omaha térségében, éppen akkor, amikor a gyerekeket el akarták engedni az iskolából. Sok iskolában a diákok a vihar elvonulásáig óvóhelyekre húzódtak 

Egy másik tornádó Omaha keleti szélén lévő területre csapott le, közvetlenül az Eppley Airfield, a város repülőterének egyes részein haladva. A tisztviselők lezárták a repülőteret, de aztán újra megnyitották a létesítményt. A jelentések szerint az utasterminált nem érte a tornádó, de az emberek az óvóhelyre siettek, amíg a forgószél elvonult. Miután áthaladt a repülőtéren, a tornádó átkelt a Missouri folyón és átkelt Iowa államba, Council Bluffstól északra. Waverly közelében egy felborult vonatról érkezett jelentés.

 

Az Omaha Public Power District arról számolt be, hogy Omaha térségében közel tízezer ügyfél maradt áram nélkül. 

Szombatra a meteorológiai szolgálat Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma és Texas egyes részeire tornádóriadót adott ki. A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy nagy jégeső és erős széllökések is előfordulhatnak.

Borítókép: Pénteken az Egyesült Államokban Nebraska és Iowa államban több tornádó csapott le (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.