Kemény fegyverkezésbe kezdtek a skandináv országok

Az elmúlt egy évben teljessé vált a NATO északi szárnya, Finnország után idén Svédország is a védelmi szövetség tagjává vált. Az eddig is ütőképes, NATO-kompatibilis, modern hadseregekkel rendelkező észak-európai országok a háborús pszichózis hatására további jelentős fejlesztéseket jelentettek be. A skandinávok közül a NATO-alapítótag norvégok járnak elöl, az elkövetkező években minden szomszédjuknál lényegesen nagyobb összeget fognak hadi célokra fordítani.

2024. 04. 27. 17:18
A skandináv országok óriási fegyverkezésbe kezdtek (Fotó: AFP/Jonathan NACKSTRAND)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag. A védelmi bizottság kormánypárti elnöke, Hans Wallmark a sajtótájékoztatón azt mondta, nem zárható ki fegyveres támadás Svédország vagy szövetségesei ellen, ennek fényében tervez az ország fegyverkezni.

Bár a Riksdagnak, azaz az országgyűlésnek jóvá kell még hagynia, nem kétséges, hogy az nagy többséggel el fogja fogadni a bizottság által javasoltakat.

 A csomag többek között nagy hatótávolságú rakétaképességek növelését, több vadász- és cirkálórobot beszerzését, valamint felgyorsított dandárépítést, a sorkatonai szolgálat kibővítését és a tisztképzésbe történő nagy léptékű beruházást tartalmaz. A jelentés szerint a parlamenti pártok megállapodtak abban, hogy 2030-ig – folyó áron – 185 milliárd svéd koronára (6300 milliárd forint) emelik a védelmi költségvetést, írja a Svenska Dagbladet. Ez a mai szinthez képes 66 milliárd koronával, azaz több mint a 2024-es szint felével több pénz, pedig már a mostani éves büdzsé is duplája a 2020-as évhez képest, és a haderőfejlesztés sem ezzel a ciklussal kezdődik, jelenleg is úton vannak nemrégiben rendelt hadihajók és tengeralattjárók a haditengerészet számára. A most bejelentett újabb büdzséemelésnek nagy ára lesz, még a bizottság egyik tagja szerint is azzal járhat, hogy kevesebb forrás jut majd oktatásra, egészségügyre és idősellátásra.

Svédország nincs egyedül a katonai költekezéssel a régióban, a NATO egész északi szárnya kemény fegyverkezésbe kezdett, részben arra hivatkozva, hogy a hidegháború vége, illetve a Szovjetunió összeomlása óta jelentősen leépítették haderőiket a skandináv országok (ez nem vonatkozik az Oroszországgal igen hosszú közös határral rendelkező Finnországra, mely az elmúlt évtizedekben is szárazon tartotta a puskaport, és például megtartotta kötelező sorkatonai szolgálatot), de a nagy medve most ismételten fenyegeti országaikat.

A következő években Dánia és Finnország jelentős pluszforrásokat biztosít haderőfejlesztésre, ugyanakkor az északi országok közül is kiemelkedik Norvégia, amely elképesztő összeget szán hadászatának fejlesztésére.

A világ leggazdagabb országai között előkelő helyen lévő királyság a háború igazi vámszedője. Az orosz–ukrán háború kitörése után – és az uniós szankciók bevezetését követően – Európa legnagyobb gázszállítójává lépett elő, és az addig is busásan jövedelmező olajkitermelését is fokozta, miközben egyáltalán nem volt szolidáris a kontinens szorult helyzetbe került országaival, és inkább emelte, mintsem csökkentette volna az energiahordozók árát.

Két héttel a svédek előtt ismertette Oslo a védelmi fejlesztésének terveit, mely keleti szomszédjáénak többszöröse. Az eddigi betervezetten felül még plusz hatszázmilliárd norvég korona forrást irányoztak elő a következő 12 évre a fegyverkezés gyorsítására, így összesen 75 ezermilliárd forintnak megfelelő koronát fordítanak e célra.

A kormány a teljes norvég védelmet meg akarja erősíteni, nem csak egyes részeit. A Szovjetunió bukása óta Norvégiában, Svédországban és Európa nagy részén súlyosan megnyirbálták a védelmet. Most először látjuk ismét a ennek komolyabb visszaépítésére irányuló lépéseket

– idézte a svéd Dagens Nyheter a norvég haditengerészet és parti őrség tengernagyát, Oliver Berdalt.

A norvég védelmi beruházások legnagyobb részét továbbra is a NATO-ban fontos feladatokat ellátó védelmi feladatokra fordítják, például az Egyesült Államok felé a tengeri útvonal biztosítására. A norvég kormány egyebek mellett öt új fregattot és legalább öt új tengeralattjárót szeretne beszerezni. Ezek természetesen az olaj-, illetve a gázkitermelés és -szállítás zavartalanságának biztosítása miatt is lényeges képességek, de elsősorban az Európán végigsöprő háborús pszichózis nagyon is valóságos leképeződése.

Borítókép: A skandináv országok óriási fegyverkezésbe kezdtek (Fotó: AFP/Jonathan NACKSTRAND)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.