Korrupció miatt indult bírósági eljárás a spanyol kormányfő felesége ellen

Begona Gómezt azzal gyanúsítják, hogy státusát kihasználva előnyhöz juttatott egy vállalkozót, aki szerződéseket nyert el közbeszerzési pályázatokon.

2024. 04. 24. 16:28
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2024. február 1.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírósági eljárás indult a spanyol miniszterelnök felesége ellen. Begona Gómezt befolyással üzérkedéssel és magánszektorban elkövetett korrupcióval gyanúsítják. Lapinformációk szerint az eljárást megpróbálták teljes titokban tartani, pedig már április 16-án megindították a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű szakszervezet által benyújtott panasz nyomán, és már több tanút is beidéztek meghallgatásra. Az üggyel kapcsolatos minden más információt azonban igyekeznek továbbra is hét lakat alatt őrizni.

Gómez neve már többször felmerült lehetséges korrupciós ügyekben. Az El Mundo című lap ezek közül kiemeli, hogy a nő, pozíciójából fakadóan, valószínűleg segített a Carlos Barrabés nevű vállalkozónak abban, hogy 2020–21-ben szerződéseket nyerjen el közbeszerzési pályázatokon. A férfi akkoriban egy másik céggel ideiglenes szövetséget kötött, így utóbbi is részesült az előnyökből. 

Pedro Sánchez kormányfő felesége – mint kiderült – társigazgatója a Madridi Complutense Egyetem versenyképes társadalmi átalakulás mesterprogramjának, amit Barrabés támogat. Úgy tudni, hogy Begona Gómez volt az, aki megírt több ajánlólevelet is, hogy így juttassa őt kedvező pozícióba. 

Pedro Sánchez miniszterelnök állítja, hogy a felesége nem követett el semmilyen bűncselekményt.

A katalán republikánusok képviselője, Gabriel Rufián a kongresszus előtt vonta kérdőre a kormányfőt a történtek miatt, aki szűkszavúan csak annyit felelt: – A napvilágra került hírek ellenére továbbra is hiszek hazám igazságszolgáltatásában.

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.