Megszólaltak a szemtanúk a pusztító tornádók után + videó

Többtucatnyi tornádó pusztított pénteken az Egyesült Államok középnyugati térségében; a vihar különösen nagy károkat okozott a Nebraska állambeli Omaha környékén.

2024. 04. 27. 16:33
(Fotó: AFP/DAVID MCNEW)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az omahai rendőrség közleménye szerint a város szomszédságában lévő Douglas megye számos háza szenvedett károkat azután, hogy péntek délután lecsapott a forgószél. Halálos áldozata nem volt a tornádónak, de néhány sérülés történt – fűzték hozzá, megjegyezve, hogy a jelek szerint hatékonyan működött Omaha riasztórendszere.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a viharos időjárás miatt a régióban több ezer háztartás maradt áram nélkül.

Médiajelentések szerint Omahától délnyugatra, Lancaster megyében mintegy 70 embert kellett kimenteni egy ipari létesítményből, amely a viharban összedőlt. Egy másik tornádó, amely a Missouri folyót keresztezve lépett be a Nebraskától keletre fekvő Iowa államba, súlyos károkat okozott több településen. 

 

Láttuk, ahogy 200 méterrel arrébb ér földet, aztán menedéket kerestünk. Hallottuk, ahogy áthalad felettünk. Amikor feljöttünk a menedékből, a kerítésünk eltűnt. Északnyugatra néztünk, és az egész környék eltűnt

– mondta az egyik helyi lakos a sajtónak. Egy másik férfi azt mondta, együtt dolgozik azzal a férfival, akinek a házát porig rombolta a tornádó, az ott lakó család csak a szerencsének köszönheti, hogy épségben kijutott a törmelékek alól.

Öt államból legalább 60 tornádót és ciklont jelentettek a CNN hírtelevízió összesítése szerint.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szombatra is erős tornádókra és viharos időjárásra figyelmeztetett. Az Egyesült Államok egyes térségeiben gyakoriak a tornádók, de szakértők szerint a természeti katasztrófák, köztük a viharok, áradások, erdőtüzek számának növekedését elsősorban a klímaváltozás okozza.

 

Elkezdett esni az eső, aztán jégeső jött, majd a felhők hirtelen elkezdtek kavarogni. Amint a szél felerősödött, rögtön indultam a pincébe, ezért nem láttuk, hogy mekkora tölcsér ért földet

– mondta egy helyi étterem vezetője.

Borítókép: Rengeteg dolga volt a tűzoltóknak a tornádók után az Egyesült Államokban (Fotó: AFP/DAVID MCNEW)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.