Ursula von der Leyen utódját keresik Brüsszelben

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság elnöke ragaszkodik a foteljéhez, egyre több pletyka kering arról, hogy ki lesz az utódja.

Forrás: Politico2024. 04. 25. 8:13
VON DER LEYEN, Ursula
Párizs, 2024. április 23. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament (EP) négynapos plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án. Az uniós törvényhozás második napi tanácskozásán Von der Leyen közölte, hogy az Európai Bizottság a gázárak csökkenésére számít a cseppfolyósított földgáz globális kínálatának bõvülése miatt. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas játék folyik Brüsszelben és Európa több fővárosában. Egyre többen találgatják, hogy ki lehet az Európai Bizottság új vezetője. Ursula von der Leyen ugyan maradna a posztján, de ez egyáltalán nem biztos, hogy sikerülni is fog neki. A Politico hírportál által összeállított listán több név is szerepel, akik a helyére léphetnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. április 24-én. (Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. április 24-én (Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias)

A Politico listáján első helyen szerepel Mario Draghi. A 76 éves olasz politikus neve gyakran felmerül, amikor a nemzetközi vezetői posztok megüresednek. A volt olasz miniszterelnököt és az Európai Központi Bank elnökét eddig leginkább az Európai Tanács elnöki posztjával kötötték össze. 

Közel áll Emmanuel Macron francia elnökhöz. Hátrányt jelenthet viszont a számára, hogy nincs egyértelmű politikai hovatartozása, és nehezen elképzelhető hogy az Európai Néppárt miért adná át a bizottság elnöki posztját valakinek, akinek nincs egyértelmű politikai lojalitása.

 

DRAGHI, Mario
Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke, korábbi olasz miniszterelnök felszólal a Szociális Jogok Európai Pillére elnevezésű konferencián a belgiumi La Hulpe településen 2024. április 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Roberta Metsola is szóba kerülhet mint az EB új elnöke. A Politico cikke úgy fogalmaz, ha Von der Leyen nem kapja meg a szükséges támogatást, az EPP másik legjobb női jelöltje lehet a máltai Metsola. Az Európai Parlament elnöke vezető szerepet töltött be a külpolitikában, és ő volt az első uniós vezető, aki Kijevbe látogatott Oroszország 2022. februári inváziója után. 

Ugyanakkor Málta az EU legkisebb országa mind méretét, mind lakosságát tekintve. Metsolának sincs vezetői tapasztalata, még hazájában sem.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az EP strasbourgi plenáris ülésén 2024. április 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke beszédet mond az EU 2004-es bővítésének közelgő 20. évfordulója alkalmából az EP strasbourgi plenáris ülésén 2024. április 24-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A jelöltek között szerepel még Christine Lagarde, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke is, viszont úgy tűnik, nincs arra utaló jel, hogy Lagarde hajlandó lenne elhagyni a mostani megbízatását annak nyolcéves mandátuma lejárta előtt. 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a Nemzetközi Valutaalap, az IMF Monetáris és Pénzügyi Bizottságának (IMFC) ülésén, amelyet az IMF és a Világbank tavaszi találkozóinak keretében tartanak az IMF washingtoni székházában 2024. április 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a Nemzetközi Valutaalap, az IMF Monetáris és Pénzügyi Bizottságának ülésén, amelyet az IMF és a Világbank tavaszi találkozóinak keretében tartanak az IMF washingtoni székházában 2024. április 19-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Klaus Johannis román elnökkel kapcsolatban sokan azzal érvelnek, hogy itt az ideje, hogy egy kelet-európai vezesse az EU-t. Ha ez igaz, akkor a németül beszélő Johannis jó helyzetben van, és ugyanabból az EPP politikai családból származik, mint Von der Leyen. A politikus második mandátuma decemberben ér véget, Johannis nemzetközi rangú állást keres, NATO-főtitkár is lenne.

Klaus Iohannis román elnök (j) üdvözli Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2024. április 3-án. (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)
Klaus Johannis román elnök (j) üdvözli Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2024. április 3-án (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szintén az Európai Néppárthoz tartozik. Ha egy horvátot választanak a bizottság elnökének, az pozitív jelzést küldene az új EU-tagoknak – írja a brüsszeli hírportál. A zágrábi kormányfő ugyanakkor visszautasította a pletykákat, miszerint ő válthatná Von der Leyent, ami természetesen jó jelzésnek tekinthető, hogy érdeklődik az állás iránt.

PLENKOVIC, Andrej
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 18-án (Fotó: MTI/AP/Omar Havana)

Thierry Breton is a befutók között lehet. Egykori francia pénzügyminiszterként Bretonnak komoly vezetői tapasztalata van, és bár nem az EPP tagja, mégis konzervatív. 

Katherine Tai amerikai kereskedelmi főképviselő, Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Margrethe Vestager, az Európai Bizottságnak a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke és versenyjogért felelős tagja, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az emberközpontú gazdaságért, illetve kereskedelempolitikáért felelős tagja, és Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja az Európai Unió és az Egyesült Államok Kereskedelmi és Technológiai Tanácsának (TTC) leuveni ülésén 2024. április 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
Katherine Tai amerikai kereskedelmi főképviselő, Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter, Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Margrethe Vestager, az Európai Bizottságnak a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke és versenyjogért felelős tagja, Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az emberközpontú gazdaságért, illetve kereskedelempolitikáért felelős tagja, és Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja az Európai Unió és az Egyesült Államok Kereskedelmi és Technológiai Tanácsának (TTC) leuveni ülésén 2024. április 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A brüsszeli hírportál ugyanakkor megjegyzi, meglepetés is lehet, hogy ki lesz az Európai Bizottság új elnöke. Példaként említik, hogy 2019-ben senki sem fogadott volna arra, hogy Von der Leyen lesz az EB vezetője.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament (EP) négynapos plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.