Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rájöttek az orvosok: nagyon komoly hatással van a férfiakra ez a rendkívül fontos vakcina

Jó hír a férfiaknak, kevésbé jó a nőknek.

Forrás: Reuters2024. 05. 27. 18:30
Doctor,Hand,In,Blue,Gloves,Holding,Influenza,Vaccine,For,Prevention,oltás,HPV
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenti a fej-nyaki daganatok és más rosszindulatú rákbetegségek kockázatát a férfiak esetében a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltása – adta hírül a Reuters.

A több mint 3,4 millió ember bevonásával készült tanulmány az egyik első hosszú távú elemzés a vakcinának a HPV-vel összefüggő fej-nyaki, végbéltájéki, pénisz-, szeméremtest-, hüvely- és méhnyakrákos megbetegedések megelőzésére kifejtett hatásáról – fűzték hozzá. Az új tanulmányt hamarosan bemutatják Chicagóban egy amerikai onkológiai konferencián, ami azért is érdekes, mert az eddigiek főleg az oltás méhnyakrákra gyakorolt hatását vizsgálták, azonban ez az új tanulmány 44 százalékban férfiakat is vizsgált. 

A tanulmány készítői arra jutottak, hogy a beoltott férfiaknál alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések aránya – így a végbéltájéki, a pénisz- és a szeméremtest esetében –, ami azt jelenti, hogy százezer beoltott betegnél 3,4, illetve 2,8 esetet találtak, míg az oltatlanoknál, 7,5, illetve 6,3 esetet regisztráltak.  

Érdekesség az ügyben, hogy korábban a dohányzás volt számos fej- és nyakrák – például a száj- és torokrák – fő oka, ma azonban az ilyen megbetegedések fő oka a HPV-fertőzés.

Az új tanulmány tehát azt mutatja, hogy a HPV elleni oltás segít megelőzni a betegséggel összefüggő rákos megbetegedéseket. Megjegyzik azonban, hogy a beoltott nőknél alacsonyabb volt a HPV-vel összefüggő rák kialakulásának kockázata a vizsgálatban, és a várakozásoknak megfelelően a méhnyakrák kockázata is alacsonyabb volt, mint a be nem oltott nőknél. Ugyanakkor hozzátartozik, hogy a vakcinázás a nők esetében nem csökkentette jelentősen a fej- és a nyakrák, valamint a szeméremtest- vagy a hüvelyrák kockázatát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.