Itt van a fontos dél-amerikai választás eredménye

Venezuelában a hivatalban lévő elnököt, Nicolas Madurót a szavazatok 51 százalékával újraválasztották az ország élére, immáron a harmadik ciklusra – jelentette be a Nemzeti Választási Tanács (CNE) nem sokkal vasárnap éjfél után.

Forrás: MTI2024. 07. 29. 7:41
MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2024. július 28. Nicolás Maduro venezuelai elnök és a felesége, Cilia Flores felkapcsolja okostelefonjának lámpáját, miután szavazott a venezuelai elnökválasztáson Caracasban 2024. július 28-án. MTI/AP/Fernando Vergara Fotó: Fernando Vergara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maduro 5,15 millió szavazatot kapott, megelőzve az ellenzéki jelöltet, Edmundo González Urrutiát, aki 4,5 millió voksot (44,2 százalék) szerzett – derült ki a CNE elnöke, Elvis Amoroso által közölt hivatalos adatokból, miután összeszámolták a voksok 80 százalékát. A választáson a szavazásra jogosultak 59 százaléka vett részt.

Sorban állnak szavazók a venezuelai elnökválasztáson, fölöttük Nicolás Maduro államfő és jelölt választási plakátja Caracasban 2024. július 28-án. (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)
Sorban állnak szavazók a venezuelai elnökválasztáson, fölöttük Nicolás Maduro államfő és jelölt választási plakátja Caracasban 2024. július 28-án (Fotó: MTI/AP/Cristian Hernández)

Korábban több exit poll is ellenzéki győzelmet vetített előre. Az ellenzék úgy fogalmazott, hogy „van ok az ünneplésre", és arra kérte támogatóit, hogy továbbra is kövessék figyelemmel a szavazatok számlálását.
Az ellenzéki jelölt, Gonzalez az X közösségi portálon helyi idő szerint 23 óra körül, az eredmények kihirdetése előtt közzétett bejegyzésében azt írta: 

Az eredményeket nem lehet eltitkolni. Az ország békésen a változást választotta.

Az Egyesült Államok hétfőn „tisztességes és átlátható” szavazatszámlálásra szólított fel az elnökválasztást követően. Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nyilatkozatában azt mondta: 

Most, hogy a szavazás véget ért, létfontosságú, hogy minden szavazatot tisztességesen és átláthatóan számoljanak meg. Felszólítjuk a választási hatóságokat, hogy az átláthatóság és az elszámoltathatóság szavatolása érdekében tegyék közzé a szavazatok részletes megszámlálásának adatait.

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök és a felesége, Cilia Flores felkapcsolja okostelefonjának lámpáját, miután szavazott a venezuelai elnökválasztáson Caracasban 2024. július 28-án (Fotó: MTI/AP/Fernando Vergara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.