Óriási tétje van a venezuelai választásoknak

Az Alapjogokért Központ szakértője szerint a venezuelai rezsim ismét csalást követhet el.

2024. 07. 28. 14:51
Fotó: POLONA AVANZO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 28-án, vasárnap elnökválasztást tartanak Venezuelában, a Nicolás Maduro diktatórikus szocialista rezsimje által teljesen ellenőrzött választási hatóságok (Nemzeti Választási Tanács) felügyelete alatt. A rezsim a múltban, legalábbis 2004 óta csalásokat követett el, amit Alejandro Pena Esclusa, az Alapjogokért Központ szenior kutatója részletesen kifejt a nemrég magyar nyelven is megjelent, Neomarxista Rt. – A Sao Pauló Fórum választási csalássorozata c. könyvében. A venezuelai elnökválasztás esetleges kimeneteléről a szerző így vélekedik:

A legvalószínűbb forgatókönyv a most vasárnapi választásokra vonatkozóan az, hogy a venezuelai rezsim ismét csalást követ el, mivel a választási folyamat megsérti az összes nemzeti és nemzetközi feltételt és előírást, hogy egy választást szabadnak, átláthatónak, kiegyensúlyozottnak és hitelesnek lehessen tekinteni. A legutóbbi botrány e tekintetben az ellenzék által meghívott nemzetközi megfigyelők kiutasítása

 – mondta el az egyébként venezuelai Pena, aki maga is sokat szenvedett a rezsim ellen, hiszen egy évre bebörtönözték az El Helicoide-ban, a politikai foglyok nemzetközileg ismert fogolytáborában, majd száműzetésbe kényszerült. 

Ha Maduro csalást mer elkövetni, annak ellenére, hogy minden komoly közvélemény-kutatás szerint Edmundo Gonzalez, az ellenzék vezetője százalékosan 3:1 arányban győzött, biztosan heves reakciókat vált ki Venezuelán belül és kívül, ami messzemenő társadalmi és politikai válságot idéz elő

 – folytatta Pena. Arra a kérdésre, hogy mindezek ellenére, ha az autoriter kormány mégis nyerne,  mire számíthat, így válaszolt: még nem tudni, hogy Maduro képes lesz-e megtartani a hatalmat – ha a várakozások bebizonyosodnak és valóban botrányos csalást követnek el –, tekintve, hogy a venezuelai nép a szocialista rezsim ellen mozgósított, a Chavismo megosztott, és a gazdasági válság egyre súlyosabbá válik.

A szocialisták az elmúlt 25 évben hatalmon voltak Venezuelában, ezalatt tönkretették az országot, amelyet hétmillió venezuelai hagyott el.

Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó. A Sao Paulo-i Fórum szakértője, amelyről négy könyvet írt. Biztonság- és védelempolitikából szerzett mesterszakos diplomát, valamint felsőfokú tanulmányokat folytatott pénzügy és számvitelből. Volt elnökjelölt (1998). Az UnoAmerica alapítója, amely a Sao Paulo-i Fórum ellensúlyozására tett első kezdeményezés volt 2009-ben. A venezuelai rezsim elleni tüntetések úttörője, amiért egy évre bebörtönözték az El Helicoide-ban (2010), a politikai foglyok nemzetközileg ismert fogolytáborában, majd száműzetésbe kényszerült. Széles körű ismeretekkel rendelkezik a latin-amerikai politika mindennapjairól, és a Sao Paulo-i Fórum terjeszkedési fenyegetésével szemben a demokráciák megszilárdítását támogatja. Jelenleg a Kereszténydemokrata Intézet vezető szakértője és az Alapjogokért Központ szenior kutatója.

Borítókép: Alejandro Pena Esclusa venezuelai mérnök, író, elemző és politikai tanácsadó, az Alapjogokért Központ szenior kutatója (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.