Olasz jobboldali politikusok szerint Orbán Viktor elismerést érdemelne a békemisszió megindításáért

Erősödnek a Matteo Salvini vezette Ligán belül a békepárti hangok.

2024. 07. 11. 18:43
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Moszkvában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberto Vannacci, a Liga újonnan megválasztott európai parlamenti képviselője, a Patrióták Európáért alakulat elnökhelyettese nyilatkozott az Affari italiani hírportálnak. Sajnálattal állapította meg, hogy két év elteltével sem változik a nyugati politikusok viszonyulása az orosz–ukrán konfliktushoz. 

Míg nincs egy határozott döntés a konfliktus diplomáciai lezárására vonatkozóan, addig folytatódik a háború Ukrajna és Oroszország között számtalan pusztítással, ártatlan emberi élet kioltásával, ahogyan azt az elmúlt két évben láthattuk

 – nyilatkozta Vannacci. 

A konfliktus következményeit Európa érzi a legjobban, mi fizetjük a legmagasabb árat a konfliktus elhúzódásáért. A képviselő azt is elmondta, Orbán Viktor békemissziójának megkezdése, Kijevbe, majd Moszkvába tett látogatása azt jelzi, hogy Európa még mindig meghatározó szerepet tölthet be a világpolitikában. 

Az igazságos béke, ahogyan egyesek emlegetik, nem létezik az emberiség történelmében, olyan, amely a győztesek békéjén alapszik. Óriási a kockázata, hogy az igazságos béke görcsös és megszállott keresése globális katasztrófához vezet. A NATO Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának növelésével jelentősen emelkedik az eszkaláció kockázata, miközben az atlanti szövetség egyre közelebb kerül az orosz–ukrán konfliktushoz.

Andrea Crippa, a Liga frakcióvezetője úgy nyilatkozott, minél több fegyverszállítmány érkezik a térségbe, annál nagyobb a konfliktus kiterjedésének veszélye. A jobboldali politikus nyomatékosította: a tárgyalásoknak minél előbb el kell kezdődniük. A Liga mindig határozottan kiállt Kijev mellett, hiszen Ukrajna a megtámadott fél, most azonban a feleknek sürgősen el kell kezdeniük a párbeszédet, el kell kezdeniük a diplomáciai tárgyalásokat Moszkvával a tűzszünet érdekében. 

Nem szabad engedni a konfliktus szétterjedését, meg kell állítani a további gazdasági károk kialakulását, mely számtalan vállalatot érintett Európában és Olaszországban. 

A Liga azt kívánja, hogy – Ferenc pápa szavait követve – elkezdődjön a párbeszéd, hogy legalább első lépésben megvalósulhasson a fegyverletétel. Massimiliano Romeo, a Liga felsőházi frakcióvezetője helyesnek tartja Olaszország védelmi beruházásának növelését, hiszen az az ország biztonságát szolgálja. 

A kontinens déli országainak ugyanis az észak-afrikai migrációval és az abból adódó terrorizmussal is szembe kell nézniük, mely olyan, akár egy hibrid fegyver.

A Liga politikusa szerint Giorgia Meloni miniszterelnök jól teszi, hogy megerősíti Olaszország szerepét az atlanti szövetségben, hogy a mediterrán térségben is nagyobb védelmet élvezhessen Itália. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondta, Olaszország a többi szövetséges országgal együtt kezességet vállalhatna Ukrajna biztonsága és újjáépítése érdekében.

 Nyilvánvaló, hogy az a háború, amiből senki sem tud győztesként kikerülni ,a végtelenségig is elhúzódhat. Sok európai országnak nem szabadna támadó állaspontra helyezkednie az ellen, aki megpróbál közvetítő lenni, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az ő kezdeményezését inkább dicsérni kellene. Tetszik vagy sem, mindkét féllel tárgyalni kell, ha a cél a fegyverletétel elérése. Kevés az a háború, mely feltétel nélküli megadással végződik – zárta nyilatkozatát Romeo.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.