A mainstream politikai irányvonalak látványosan elveszítik vonzerejüket, és nem csak Ausztriában

Boldogtalan és ideges a mainstream média, mert Ausztriában nem az általuk kívánt eredménye lehet a választásoknak.

2024. 09. 29. 9:48
Chairman and top candidate of the Freedom Party of Austria (FPOe) Herbert Kickl wave an Austrian flag during an election rally at Stephansplatz in Vienna, Austria on September 27, 2024. General elections in Austria will take place on September 29, 2024. (Photo by Joe Klamar / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bloomberg beszámolója szerint Ausztria Szabadságpártja az előrejelzések szerint megnyeri a legutóbbi szövetségi választásokat. A párt vezetője, Herbert Kickl, aki „az emberek kancellárjaként” kampányolt, a menekültek deportálását és Ukrajna támogatásának leállítását ígéri.

A választások nehéz időszakra esnek Ausztriában, hiszen az ország második éve gazdasági visszaeséssel küzd, és csak most kezdi meg a kilábalást a magas inflációból – emlékeztet a Bloomberg. Kickl, kihasználta a politikai űrt, ami Sebastian Kurz, a korábbi konzervatív vezető után maradt. Karl Nehammer, a Néppárt jelenlegi vezetője nem tudta megismételni Kurz karizmatikus stílusát, bár a nemrégiben történt árvízkezelése talán egy kis előnyt hozott neki.

A Szociáldemokraták vezetője, Andreas Babler, aki 2023-ban került hivatalba, szintén nem tudta megragadni a közvélemény figyelmét. A közvélemény-kutatások szerint a három vezető párt támogatottsága hasonló, amely azt jelenti, hogy meglepetések nem zárhatók ki.

A választások után Kickl, mint a legnagyobb párt vezetője, hagyományosan koalíciós tárgyalásokat kezd, de ambícióit a koalíciós aritmetika nehezíti. A Néppárt nem kíván Kickllel kormányozni, de egy esetleges szövetség a Szabadságpárttal nem elképzelhetetlen, hiszen hasonló párosulások már zajlanak a tartományi és önkormányzati szinten.

Bár az esetleges centrista kormánynak a Néppárttal, a Szociáldemokratákkal és egy kisebb harmadik csoporttal – például a liberális NEOS-szal vagy a Zöldekkel – kellene összefogni, a közös program kidolgozása nehéz feladat lesz. Az osztrák koalíciós tárgyalások hosszú hónapokat vehetnek igénybe, így valószínű, hogy a jelenlegi kormány továbbra is irányítja az országot a tárgyalások ideje alatt.

Ausztriának, amely Európa egyik leggazdagabb országa, a gyors bérnövekedések és a kormányzati támogatások miatt veszélybe kerül a versenyképessége. A várhatóan decemberben megszűnő orosz gázszállítás súlyosan érintheti az energiaszolgáltatást, és az alternatív forrásokra való átállás kockázatokkal jár.

A munkaerőhiány a turizmusban és az egészségügyben különösen akut, szükség lesz költségvetési konszolidációs intézkedésekre is az Európai Unió 3 százalékos deficit céljának teljesítése érdekében. Az ECO Ausztria kutatóintézet közgazdásza, Monika Koeppl-Turyna, hangsúlyozta, hogy Ausztriának sürgős strukturális reformokra van szüksége a gazdaság ösztönzése és a hatalmas közszolgáltatási deficit csökkentése érdekében. Az új koalíció megalakulásának körüli bizonytalanság ennek a folyamatnak még inkább hátrányt jelenthet.

 

Az osztrák Szabadság Párt ellenzi Ukrajna támogatását. A párt ezzel párhuzamosan erőteljesen elutasítja a bevándorlást, kiemelve azt, mint a biztonsági problémák forrását. Kickl azt állítja, hogy a migráció veszélyezteti Ausztria kulturális identitását, ezért szigorúbb bevándorlási szabályokat és „visszatoloncolást” javasol a nem kívánatos migránsok számára – fogalmaz a NBC News.

Ezeket a nézeteket a politikai spektrum széles részén elítélték, számos ellenfél xenofóbnak és rasszistának minősítette a párt politikáit. Izrael és a zsidó közösség képviselői is bírálják az FPÖ-t, antiszemita elemek használatával vádolva őket. Az osztrák politikai elit, beleértve Karl Nehammer konzervatív kancellárt és Andreas Babler szociáldemokrata vezetőt, is határozottan elítélte Kickl eszméit.

Az FPÖ 2019-ben már volt koalíciós partner, de bukása után a párt visszatérése ijesztő perspektívát vetít előre, amely nemcsak Ausztriát, hanem az egész európai politikát érintheti - fogalmaz az NBC News.

Ez a helyzet nem csupán Ausztria jövőjét, hanem a politikai táját is megkérdőjelezi Európa-szerte, ahol a mainstream politikai irányvonalak látványosan elveszítik vonzerejüket. 

Az FPÖ jelenlegi népszerűsége 27 százalék, ami megelőzi a kormányzó Osztrák Néppártot és a Szociáldemokrata Pártot, de a koalíciós lehetőségek korlátozottak, tekintettel a párt megítélésére. Ahogy a választások közelednek, a politikai helyzet bizonytalan marad, és a közelgő szavazás kimenetele kulcsszerepet játszhat a jövőbeli politikai táj alakításában – írja az NBC News.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.