Boris Johnson a békekötés megakadályozásának vádjaitól Trump újraválasztásáig

Boris Johnson új emlékirata nemcsak a politikai visszatérésének lehetőségét veti fel, hanem részletesen taglalja szerepét a nemzetközi politikai színtéren is. A volt brit miniszterelnök tagadja a vádakat, miszerint akadályozta volna az ukrajnai békefolyamatokat, miközben optimista képet fest Donald Trump újabb elnökségének lehetőségéről. A memoár betekintést nyújt Johnson politikai stratégiájába és céljaiba egy változó világban.

2024. 10. 12. 16:48
Megjelent Johnson volt brit miniszterelnök „Unleashed” című könyve
Megjelent Johnson volt brit miniszterelnök „Unleashed” című könyve Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke nemrégiben megjelent memoárjában egyértelműen tagadja a vádakat, miszerint ő akadályozta volna meg az ukrajnai béketárgyalásokat. A news.ru beszámolója szerint Johnson emlékirataiban részletesen leírja azt az esetet, amikor egy görög étteremben egy német nő kérdőre vonta őt, hogyan élhet nyugalomban, amikor az ő kijevi látogatása miatt emberek halnak meg Ukrajnában, és a béketárgyalások megszakadtak 2022 áprilisában.

Boris Johnson brit miniszterelnök  és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélgetnek sétálás után Kijev központjában 2022. április 9-én.
Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélgetnek sétálás után Kijev központjában, 2022. április 9-én. Fotó: AFP

Johnson úgy reagált erre a vádra, hogy 

Ez teljesen abszurd. Az ukránok sosem akartak Putyin feltételeivel megegyezni – semmi ilyesmi nem történt.

Hozzátette, hogy Zelenszkij elnök nem tudott volna az irodájában maradni, ha ilyen megállapodást kötött volna, még öt percre sem. Johnson kiemelte, hogy mindig is gyanakvással tekintett a Belorussziában és Törökországban zajló tárgyalásokra, de célja csak az volt, hogy támogatást nyújtson Zelenszkijnek, nem pedig akadályozza őt a döntéshozatalban.

 

Azonban nem ezek a vádak jelentették Johnson számára az egyetlen kihívást. Emlékirata, az Unleashed, részletesen kitér arra is, hogyan viszonyul Donald J. Trump potenciális visszatéréséhez az amerikai politikába. A New York Times szerint Johnson könyvében Trump melletti elkötelezettségét hangsúlyozza, azzal érvelve, hogy Trump nem fogja a Szovjet Birodalmat újjáéleszteni, hanem Amerika nagyságát kívánja helyreállítani. Johnson támogatja Trumpot több kérdésben is, beleértve Ukrajnát. 

Boris Johnson emlékirata, az Unleashed, számos színes részletet tartalmaz a politikai karrierje során átélt eseményekről. Különösen emlékezetes az a történet, amikor a Covid–19 járvány közepette fontolóra vette, hogy katonai akciót hajtson végre egy hollandiai raktár ellen, ahol állítólag ötmillió adag vakcinát tartottak vissza. Bár végül elállt a tervtől, a történet jól érzékelteti Johnson eltökéltségét a brit vakcinakampány sikere érdekében, melyet a brexit eredményeinek egyik ékes bizonyítékaként mutatott be.

Johnson visszatérésének lehetősége is szóba kerül a memoárban. 

Borítókép: Megjelent Johnson volt brit miniszterelnök Unleashed című könyve (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.