Mutatjuk, ki áll a világ katonai erejének csúcsán

Az orosz hadsereget újra a világ legerősebbjeként tartják számon a 2024-es U.S. News and World Report rangsorában, megelőzve az Egyesült Államokat és Izraelt is. Ez a kiemelkedő helyezés nemcsak a katonai erejét, hanem stratégiai jelentőségét is tükrözi, miközben az ország jelentős fegyverexportőrként globális befolyást gyakorol.

2024. 10. 28. 7:19
Orosz katonák vonulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén
Orosz katonák vonulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hadsereg a világ legerősebbjének bizonyult, ezzel maga mögé utasítva az Egyesült Államok és Izrael haderejét is, ahogy azt a U.S. News and World Report legfrissebb rangsora mutatja. Ez az elismerés jelentős figyelmet kelt a nemzetközi színtéren, hiszen immár második éve egymást követően áll az orosz katonaság a világ élén.

Orosz katonai járművek haladnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én.
Orosz katonai járművek haladnak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én  Fotó: AFP

A 2024-es év rangsorában a vezető helyet megszerző Oroszországot az amerikai hadsereg követi, míg Izrael a harmadik helyen áll. Kína negyedik, míg Ukrajna a nyolcadik helyet foglalja el. A világ tíz legerősebb hadserege közé tartozik még a dél-koreai, iráni, brit, német és török hadsereg is.

A jelentés szerint a rangsort nem csupán a katonai teljesítmény alapján állították össze, hanem átfogó felmérés keretén belül számos társadalmi csoport, köztük elitcsoportok, üzleti körök és az átlagpolgárok véleményét is figyelembe vették. Az orosz hadsereg ilyen kiemelkedő helyezése bizonyíték arra, hogy az ország katonasága globálisan is elismert és tisztelt.

Tavaly is hasonló elismerésben részesült az orosz hadsereg, amikor a U.S. News and World Report szerint 94,3 ponttal lett a világ legjobbja. Habár a Global Firepower Index 2024-es rangsorában Oroszország a második helyet szerezte meg az amerikai hadsereg mögött, az a tény, hogy az Egyesült Államokkal szorosan versenyzik, önmagában is elismerésre méltó.

Ez a siker részben annak köszönhető, hogy Oroszország az egyik legnagyobb fegyverexportőr a világon. Az orosz fegyveripar globálisan versenyképes termékeket kínál, amelyekért világszerte nagy kereslet mutatkozik. E téren csak az Egyesült Államok előzi meg.

Az orosz hadsereg erőssége nemcsak a technológiai fejlettségében, hanem a stratégiai elhelyezkedésében is rejlik. Az ország földrajzi adottságai lehetővé teszik, hogy számos területen érvényesítse katonai és politikai befolyását. Ez, valamint a szakértői értékelések, a pénzügyi adatok és a katonai műveletek történeti sikerei együttesen járulnak hozzá az orosz hadsereg megítéléséhez.

Összességében az orosz hadsereg folyamatos előretörése a világ katonai rangsoraiban azt jelzi, hogy az ország nemcsak megőrizte, de erősítette is globális katonai pozícióit. Ez a nemzetközi hatalmi dinamikák fontos tényezője, amely új kihívások elé állíthatja a világ többi jelentős katonai hatalmát.

Borítókép: Orosz katonák vonulnak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.