Szabadlábra kerülhetnek a Menendez testvérek

A Los Angeles megyei kerületi ügyész, George Gascón bejelentette, hogy kérvényezni fogja Erik és Lyle Menendez ügyének újbóli vizsgálatát.

2024. 10. 25. 6:00
US-TRIAL-MENENDEZ
Erik Menendez (balra) és testvére, Lyle (jobbra) a tárgyalás előtti meghallgatáson 1992. december 29-én Los Angelesben, miután mindketten ártatlannak vallották magukat a gazdag szüleik, 1989-es meggyillkolásában. A Legfelsőbb Bíróságon 40 hónapig tartott a vád alá helyezés, miután az ügyészek és a védőügyvédek a testvérek által állítólag pszichoterapeutájuknak tett vallomások elfogadhatóságán vitatkoztak. Fotó: AFP Forrás: AFP PHOTO VINCE BUCCI (Photo by VINCE BUCCI / AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Gascon kerületi ügyész azt mondta, arra fogja kérni a bírót, hogy döntsön úgy, hogy a testvérek büntetését csökkentsék oly módon, hogy a következő hónapokban szabadlábra helyezhessék őket. Az új tárgyaláson során az ügyészi hivatal a testvérek 50 évtől életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását fogja javasolni, amely lehetővé teszi a testvérpár szabadon bocsátását.

Mivel a bűncselekmények idején még nem voltak 26 évesek, így azonnal feltételes szabadlábra helyezhetők lesznek, a bűncselekmények elkövetésekor betöltött életkoruk alapján. 


Az ügyész - döntése indoklása során - elmondta, hogy szerinte az új eljárás és a szabadlábra helyezés azért indokolt, mert Erik és Lyle nem jelentenek olyan veszélyt, hogy újabb bűncselekményt követnének el. Erik 18, Lyle pedig 21 éves volt, amikor megölték a szüleiket. 

A testvérpár 1989-ben, a család Beverly Hills-i otthonában több lövéssel meggyilkolta Jose Menendezt és édesanyjukat, Kitty Menendezt.

 A testvérek később azt vallották, attól féltek, hogy a szüleik meg akarják ölni őket, azért, hogy az emberek ne tudják meg, hogy Jose Menendez éveken át szexuálisan zaklatta Erik Menendezt.

A Los Angeles-i kerületi ügyész 2023 májusa óta dolgozik azon az ügy felülvizsgálatán. A testvérek ügyvédei Habeas Corpus beadványt - vagyis szabadlábra helyzezési kérelmet - nyújtottak be a Los Angeles-i megyei bírósághoz, az ügyben szereplő új bizonyítékokra hivatkozva.

Az új bizonyítékok között szerepelt Roy Rosselló, a Puerto Rico-i Menudo banda egykori tagja ellen elkövetett szexuális visszaélés vádja, akit állítása szerint az 1980-as években Jose Menendez megerőszakolt, illetve egy újonnan felfedezett levél, amelyet Erik Menendez írt - azóta már halott - unokatestvérének, Andynek. Cano leírja apja állítólagos szexuális zaklatását hónapokkal a gyilkosságok előtt.

A Menendez testvéreket 1996-ban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. 

A testvérek 34 év börtönben töltött idő után most esélyt kapnak a szabadságra. 

Erik és Lyle Menendez történetét a Netflix is feldolgozta, a minisorozat hatására több sztár is kiállt a testvérpár ügyének és büntetésének felülvizsgálata, valamint a két férfi szabadlábra helyezése mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.