A baszkok a nemzeti régiók mellett

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés támogatásáról tett bejegyzést közösségi oldalain Mikel Burzako, a Baszk Nemzeti Párt tisztségviselője.

2020. 02. 27. 19:54

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés támogatásáról tett bejegyzést közösségi oldalain Mikel Burzako, a Baszk Nemzeti Párt tisztségviselője.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés támogatásáról tett bejegyzést közösségi oldalain a Baszk Nemzeti Párt tisztségviselője.

Mikel Burzako, a Baszk Nemzeti Párt külügyi megbízottja Twitter bejegyzésében ismételten biztosította a kezdeményezőket, hogy a kormányzó baszk párt érdekelt a nemzeti régiók sikerében, ezért arra biztatja tagjait és szimpatizánsait, hogy aláírásukkal támogassák azt.

A Baszk Nemzeti Párt egyébként az SZNT egyik legrégebbi európai szövetségese, Ferencz Csaba tájékoztatási alelnök és Dabis Attila külügyi megbízott tavaly szeptemberben Íñigo Urkullu kormányfő, mind Andoni Ortuzar pártelnök meghívására egyeztetett a közös fellépésről.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.