A fertőzött városból érkeztek Romániába

Romániában a kormány öt kórházat jelölt ki az esetleges kornavírusos betegek, valamint a fertőzés gyanújával beutaltak ellátására.

Romanians pass through airport security for a flight to Heathrow airport in Britain, at Otopeni international airport near Bucharest
Termovíziós kamerával azonosítanák a betegeket a reptereken Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb riadalmat keltett Romániában, hogy kedden ötvenen érkeztek haza a koronavírus által fertőzött kínai Vuhanból. A temesvári, aradi, nagyváradi, kolozsvári, brassói, bukaresti és konstancai zenekari tagok, illetve operaénekesek egy hónapot tartózkodtak Kínában. Jelenleg egyiküknek sincsenek a fertőző betegségre utaló tüneteik, így mindannyian hazatérhettek.

A zenészek egyik munkáltatója, a Temesvári Filharmónia igazgatója meglepődve nyilatkozta, hogy a hazatért művészeket senki sem tartóztatta fel a bukaresti repülőtéren, pedig tudták, hogy honnan jönnek. A csoport nem közvetlen repülőjárattal érkezett. – Mi a filharmóniánál úgy döntöttünk, hogy két hétre mentesítjük a Kínából érkezett alkalmazottakat a munka alól. Közben kapcsolatban állunk a közegészségügyi hatósággal a további tennivalók ügyében – mondta Ioan Garboni.

Termovíziós kamerával azonosítanák a betegeket a reptereken
Fotó: Reuters

Romániában a kormány öt kórházat jelölt ki az esetleges kornavírusos betegek, valamint a fertőzés gyanújával beutaltak ellátására. Alexandru Rafila, a Romániai Mikrobiológiai Szövetség elnöke közölte: hamarosan az országban is elérhető lesz a gyorsteszt, amely kimutatja az új koronavírus jelenlétét, a teszteket a bukaresti Matei Balș intézet rendelkezésére bocsátják.

A vírust még csak most izolálták, időbe telik, míg ezek a tesztek a kereskedelemben is elérhetők lesznek – idézte a szakembert az erdélyi Krónika című napilap. Sánta Ferenc virológus, járványügyi főorvos szerint Románia lakosságát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély a Kínában megjelent új koronavírus tekintetében.

A sepsiszentgyörgyi szakember úgy véli, egyelőre az a legfontosabb, hogy ne utazzunk oda, ahol megjelent a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus. Mint mondta, megtiltani nem lehet ugyan az utazást, de javallott elkerülni azokat a helyszíneket, ahol a vírus felbukkant.

A Kínában áldozatokat követelő vírus témáját kormányszinten tárgyalták Bukarestben, és első lépésként a beutazó betegek kiszűréséről döntöttek. Ennek érdekében a fertőzötteket termovíziós kamerával fogják azonosítani a repülőtereken.

Bukarest a további lépések megtétele előtt megvárja az ENSZ mellett működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatát. Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője lapunknak elmondta, a nagyszámú térségbeli kínai jelenlét és turizmus miatt ajánlatos lehet egy regionális egyeztetés is a témában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.