A hatalom sem ad védettséget a koronavírus ellen

Nurszultan Nazarbajev koronavírustesztje is pozitív lett, ezzel a 79 éves volt kazah elnök immár a sokadik a fertőzött politikusok sorában. Boris Johnson brit kormányfő, Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök vagy a monacói herceg is a listán szerepel, néhány napja pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége is tüdőgyulladással került kórházba. A potentátok megbetegedése jelzi: a magas pozíció és a vagyon sem jelent immunitást a kór ellen, amelyben immár 8,3 millióan fertőződtek meg világszerte.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 18. 16:48
ASEM leaders summit
EU-ASIA/ARRIVALS Fotó: REUTERS/Piroschka van de Wouw
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nurszultan Nazarbajev Kazahsztán első elnöke, aki több mint három évtizeden keresztül állt az ország élén, és nagy szerepe volt a posztszovjet térség kapcsolatrendszerének alakításában. Tavaly mondott le az államfői posztról, de a kazah biztonsági tanács vezetőjeként továbbra is a hatalom közelében maradt. A 79 éves politikus tegnap bejelentette: Covid–19-cel diagnosztizálták. A 19 milliós Kazahsztánban eddig több mint 15 ezren kapták el a kórt, és az új fertőzöttek száma napok óta meghaladja a napi háromszázat. Nazarbajev jól érzi magát, otthoni karanténban, folyamatos orvosi megfigyelés alatt van.

Nem kell messze mennünk a térségben, hogy más magas rangú fertőzötteket találjunk: az orosz kormányfő, Mihail Misusztyin szintén átesett a koronavíruson, és több minisztere is elkapta a kórt. Misusztyin betegsége április 30-án lett ismert, és a politikus majdnem három hétig tartó felépülés után, május 19-én állt újra munkába. Május közepén kórházba került az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is, akit május végéig kezeltek. A járvány Oroszországot sem hagyta még el: az országban már több mint félmillióan fertőzöttek, a betegek száma napi nyolcezerrel növekszik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszkaja vírustesztje is pozitív lett a múlt héten, őt jelenleg kórházban kezelik tüdőgyulladással. Az ukrán first lady megbetegedése miatt az elnök is karanténra kényszerült, de sem nála, sem a gyermekeiknél nem diagnosztizálták a vírust.

Fotó: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Az egyik első megfertőződött vezető Boris Johnson brit miniszterelnök volt március végén. Egy héttel később állapota súlyosbodott, kórházba vitték, majd az intenzív osztályra került. Csaknem háromhetes kezelés után hagyhatta el a kórházat. Johnson előtt két nappal a trónörököst, Károly herceget is koronavírussal diagnosztizálták, ám nála a betegség könnyebb lefolyású volt, és öt nap múlva fel is épült. A további potentátok között, akiket utolért a járvány, megtaláljuk a spanyol miniszterelnök-helyettest, Carmen Calvót, II. Albert monacói herceget, Nikol Pasinyan örmény kormányfőt és családját, Honduras elnökét, Juan Orlando Hernándezt, valamint Justin Trudeau kanadai kormányfő feleségét, Sophie Trudeau-t is.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem legutóbbi összesítése szerint világszerte 8,35 millió ember fertőződött már meg a járványban, a halálos áldozatok száma pedig a félmillióhoz közelített.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.