A jobboldal kész a kormányzásra

– Januárban az egyesült olasz jobboldal döntő csapást mérhet a baloldali kormány pártjaira a hagyományosan baloldali Emilia-Romagna tartományban, egy ilyen vereségbe pedig bele is roppanhat a Conte-kormány – mondta a Magyar Nemzetnek Paolo Borchia, a jobboldali Liga politikusa a lateráni Szent János-bazilika előtti téren. A Matteo Salvini által meghirdetett olasz büszkeség napján mintegy kétszázezren tüntettek a baloldali római kormány kikötőket megnyitó migrációs intézkedései ellen, a Liga vezére pedig ígéretet tett: készen állnak a kormányzásra és megváltoztatják a történelmet.

Tóth Loretta (Róma)
2019. 10. 21. 10:54
Italy's League Party holds an anti-government demonstration in Rome
A Liga vezetője híveivel fotózkodik. Töretlen a népszerűsége Fotó: REUTERS/Remo Casilli

– Januárban az egyesült olasz jobboldal döntő csapást mérhet a baloldali kormány pártjaira a hagyományosan baloldali Emilia-Romagna tartományban, egy ilyen vereségbe pedig bele is roppanhat a Conte-kormány – mondta a Magyar Nemzetnek Paolo Borchia, a jobboldali Liga politikusa a lateráni Szent János-bazilika előtti téren. A Matteo Salvini által meghirdetett olasz büszkeség napján mintegy kétszázezren tüntettek a baloldali római kormány kikötőket megnyitó migrációs intézkedései ellen, a Liga vezére pedig ígéretet tett: készen állnak a kormányzásra és megváltoztatják a történelmet.

– Matteo, Matteo, Matteo! – skandálta kórusban a tömeg szombaton a lateráni Szent János-bazilika előtti téren, mikor a hatalomból kiszorított korábbi belügyminiszter a katedrális mellé felállított színpadra lépett. A bevándorlásellenes Liga pártvezére által meghirdetett tüntetésre a szervezők szerint legalább kétszázezren érkeztek az ország minden pontjáról. A zsúfolt térről az emelvényt is alig lehetett látni a Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország! (Forza Italia) és a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek pártzászlóinak erdejétől. A helyszín választása már önmagában szimbolikus, a tömegre ugyanis a homlokzat felirata szerint „minden templom anyja és feje” veti a délutáni nap árnyékát. A főszékesegyház ugyanis az olasz főváros legrégebbi és egyben legjelentősebb katedrálisa, Róma püspökének temploma és a pápai trón székhelye, rangsorában tehát még a vatikáni Szent Péter-bazilikát is megelőzi.

– Ilyen vezetőkre van szükségünk, nem olyanokra, akik ismét elárasztják Olaszországot a bevándorlókkal – mondja a mellettem álló középkorú férfi, kezében a Forza Italia zászlajával. Bernardo egyáltalán nem bánja, hogy Berlusconi szövetségre lépett Salvinival és Melonival. – Conte és kormánya nem az olaszok érdekeit nézi. Akárhányszor volt hatalmon a Demokrata Párt, mást sem csináltak, csak rohangáltak Brüsszelbe vagy Washingtonba utasításokért, ennek pedig mindig mi ittuk meg a levét. Olyan kormány, mint a mostani, sosem születhetett volna meg, ha a választókon múlik, csakhogy esélyt sem kaptunk arra, hogy éljünk a szavazati jogunkkal – értékeli a helyzetet Bernardo, aki szerint határozottan a bevándorlás az, ami miatt egyre többen hajlandók akár az utcára vonulva is követelni a Giuseppe Conte vezette kormány távozását.

A Liga vezetője híveivel fotózkodik. Töretlen a népszerűsége
Fotó: REUTERS/Remo Casilli

Migránsinvázió a küszöbön

Matteo Salvini jelenleg a legnépszerűbb olasz politikus, akinek pártja a felmérések alapján 33-34 százalékon áll, és akár kormánytöbbséget is szerezhetne egy előrehozott választáson. Tekintve, hogy napjaink olasz belpolitikáját leginkább a migráció kérdése tematizálja, a Liga támogatottsága nem véletlen: az olasz belügyminisztérium adatai szerint szeptemberben csaknem 2400 migráns érkezett az országba tengeri úton, ami havi szinten a legmagasabb érték ebben az évben, a bevándorlás ugrásszerű emelkedése pedig szorosan összefügg a második Conte-kormány hatalomra kerülésével. Matteo Salvini kipenderítése után ugyanis a Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) koalíciójának egyik első intézkedése volt, hogy az olasz kikötőket újra megnyissák a civil hajók előtt, noha Salvini belügyminiszterként egyértelműen bizonyította, hogy szigorú intézkedésekkel még a tengeren is megfékezhető az Európára zúduló migráció.

Erre emlékeztetett az olasz főváros legnagyobb terén felszólalva a Liga vezére is, aki úgy fogalmazott: a baloldal évekig csak annyit ismételgetett, hogy semmit nem lehet tenni a migráció ellen, ehhez képest a Liga a 2018-as kormányra kerülésekor azonnal lezárta a kikötőket, és onnantól csak az léphetett be az országba, aki valóban háború elől menekült vagy más okból volt joga hozzá.

– Minél többen indulnak, annál többen veszítik életüket a tengeren. Ennek a kormánynak vér tapad a kezéhez – fogalmazott a politikus, aki arra kérte támogatóit, hogy legyenek türelemmel, az olasz jobboldal ugyanis készen áll a kormányzásra, és megváltoztatja a történelmet. Salvini üzent Orbán Viktornak is: üdvözletét küldte a magyar kormányfőnek, amiért kiáll Soros György amerikai üzletember ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a magyarok szabadsághoz való jogait.

Utódot jelölt Silvio Berlusconi

A rendezvényen felszólalt Silvio Berlusconi (képünkön) is. A 83 éves egykori miniszterelnök – aki egyébként a színpadon állva örököseként utalt Salvinira – nyomatékosította: Olaszország nem akar több kommunista kormányt, hanem őket akarja kormányon látni. Mint fogalmazott, a jobbközép szövetség testesíti meg leginkább Olaszországot. Beszéde közepette a hatalmas tömeg az előrehozott parlamenti választások azonnali kiírását követelte skandálva. Berlusconi válaszul hangsúlyozta: a kommunistákat csak szövetségben összefogva képesek elűzni a hatalomból, ezért össze kell tartaniuk. Berlusconi egyébként a múlt héten hivatalosan is Salvinit nevezte meg az új jobbközép vezetőjeként. Elemzők szerint a stafétabot átadása még nagyobb löketet adhat a felméréseken is egyre jobban szereplő jobboldalnak. Giuliano Bifolchi, a római székhelyű ASRIE politikai intézet elemzője lapunknak nyilatkozva úgy vélte, mindenkit óriási meglepetésként érne, ha a jelenlegi baloldali koalíció még egy év múlva is életképes lenne, a demokraták és az M5S koalícióját ugyanis számos nézeteltérés feszíti szét.

Fotó: REUTERS/Remo Casilli

Kulcsfontosságú választások

Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta: pártja üzenete egyértelmű, nem hagyja, hogy a baloldal folytassa Olaszország lerombolását. Arra a felvetésre, hogy előrehozott választások híján a Liga jelenleg nem nagyon tud döntő változást elérni, hangsúlyozta: a következő hónapokban kulcsfontosságú regionális választásokat tartanak az országban.

– Jövő vasárnap Umbria lesz az első régió, ahol a választók elmondhatják véleményüket a kormányról. A legfontosabbnak azonban Emilia-Romagnában megrendezett januári választás ígérkezik majd, ez ugyanis hagyományosan baloldali régió, most azonban minden esély megvan arra, hogy csapást mérjünk a PD és az M5S koalíciójára, egy ilyen veszteség következtében pedig a kormány is összeomolhat – magyarázta a veronai származású politikus.

Renzi új pártja is debütált

Miközben az olasz fővárosban Matteo Salvini felhívására tízezrek tüntettek a baloldali kormány ellen, az olasz belpolitika egy másik kulcsszereplője, Matteo Renzi exkormányfő egy másik nagyvárosban, Firenzében mutatta be új pártját szombaton. Az Italia Viva, vagyis Olaszország Él nevű tömörülés egyelőre még nem éri el az ötszázalékos támogatottságot, elemzők szerint azonban ez hamar változhat. A balközép Demokrata Párt egykori főtitkára ezzel új fejezetet nyitott az olasz baloldal történetében, a mindössze 44 éves politikust követve ugyanis egyúttal a centrista mag is távozik a PD-ből, különválva a jelenlegi főtitkár, Nicola Zingaretti képviselte baloldaltól. Elemzők szerint Renzi szándéka egy új centrum létrehozatala az egyre balra tolódó PD és a Salvini vezette jobboldal között, azonban van olyan pont is, amiben határozottan egyetértenek a Liga vezetőjével: a jelenlegi miniszterelnök, Giuseppe Conte leváltásában.

Felvonulás Budapesten

A római tüntetéssel párhuzamosan szombaton Budapesten több ezren vonultak az utcára, az olasz nagykövetség zuglói, Stefánia úti épülete elé kollégánk, Bayer Zsolt hívására, hogy szimpátiatüntetésen fejezzék ki szolidaritásukat az olasz patriótákkal. A Magyar Nemzet főmunkatársa úgy fogalmazott: az olasz hazafiak megérdemlik, hogy a magyarok kiálljanak mellettük. Bayer Zsolt hozzátettette: a nemzet, a nemzeti büszkeség, a nemzethez tartozás és a hazaszeretet európai érték, és nem engedik senkinek, hogy ezeket az értékeket lecseréljék valami másra.

Fotó: Origó/Szabó Gábor

– Ezeket az európai értékeket most valakik el akarják venni tőlünk. Le akarják cserélni világpolgárságra, nemzetietlenségre és istentelenségre, nőietlenségre és férfiatlanságra. Az európaiak Európáját mindenki Európájára, a nemzeteket pedig az Európai Egyesült Államokra. Mi nem ezért léptünk be az Európai Unióba, és az unió alapítóatyái nem ezt álmodták meg Európa jövőjének – fogalmazott a publicista. A rendezvényen felszólaltak a Hír TV Sajtóklubjának állandó tagjai – Bencsik András, Szentesi Zöldi László, Huth Gergely –, illetve ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A tüntetés elején a résztvevők elénekelték a Lazio római labdarúgóklub Avanti ragazzi di Buda (Előre budai srácok) kezdetű indulóját, a végén a több ezer ember egymásba kapaszkodva hallgatta végig Giuseppe Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusát. (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.