Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-kijarasi-korlatozasok-alol-is-felmentest-kaphatnak-a-beoltottak-9747230/

A kijárási korlátozások alól is felmentést kaphatnak a beoltottak

MTI

A kijárási korlátozások alól is felmentést kapnak Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid–19) elleni teljes védőoltással rendelkező emberek és a fertőzésen átesettek is a szövetségi kormány hétfőn Berlinben ismertetett tervei szerint.

A várhatóan a hét végén életbe lépő új szabályok alapgondolata, hogy a beoltottak és a gyógyultak nem kapnak kiváltságokat, de mentesülnek alapvető jogaik korlátozása alól. Így például színházi előadásokat csak beoltott vagy a fertőzésen átesett emberekből álló közönségnek tarthatnak, és nem nyithatnak ki vendéglők csak azért, hogy fogadhassák ezen csoportok tagjait.

Ugyanakkor a beoltottak és a gyógyultak mentesülnek a súlyos járványügyi helyzetben lévő területeken érvényes úgynevezett vészfékrendszer egyik legfőbb szabálya, a 22 órától reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozás alól. Nem vonatkozik rájuk az a szabály sem, hogy a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának a csökkentéséért minden háztartás tagjai legfeljebb egy emberrel tölthetik együtt az időt más háztartásokból. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak és a gyógyultak tetszőleges számú emberrel találkozhatnak.

A járvány közben is működő üzleteket és szolgáltatásokat ugyanúgy látogathatják, illetve igénybe vehetik ugyanúgy, mint bárki más, azzal a különbséggel, hogy nem kell friss, negatív SARS-CoV-2-gyorstesztleletet felmutatniuk. További alapszabály, hogy a beoltottak és a gyógyultak korlátozás nélkül utazhatnak, vagyis külföldi útról hazatérve nem kell karanténba vonulniuk, vagy negatív gyorstesztlelettel kiváltaniuk a karantént, kivéve a vírus új, fokozottan veszélyes mutációitól sújtott területekről hazaérkezőket.

Beoltottnak, avagy teljes oltással rendelkezőnek az utolsó adag oltás beadásától számított 15. naptól számít valaki. Kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltóanyagokkal beadott oltásokat ismerik el. Gyógyultnak azt tekintik, aki pozitív PCR-tesztlelettel igazolja, hogy legalább 28 napja és legfeljebb hat hónapja átesett a fertőzésen, vagy több mint fél éve fertőződött meg, és kapott már egy adag oltást. A könnyítésekről nagy vonalakban április végén állapodott meg a szövetségi kormány a tartományi kormányokkal. A szövetségi kormány hétfőn a megállapodás alapján készített jogszabálytervezeteket mutatta be. A szövetségi parlament (Bundestag) és a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) a következő napokban foglalkozik a javaslatokkal. Az új szabályok legkorábban szombaton léphetnek életbe.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid–19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság nyolc százaléka – 6 655 866 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 28,2 százaléka, 23 492 053 ember kapott.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt az EMA-tól. Németország ebben az esetben valószínűleg harmincmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolhat. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

A Real kihagyta a meccslabdát, majdnem megégett a Sevilla ellen
Zidane együttese a saját kezébe vehette volna a sorsát, ehelyett örülhetett a döntetlennek.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!