A klímamozgalmat is radikalizálná a szélsőbalos Antifa

A hatóságok szerint az Antifa már be akar férkőzni a klímaaktivisták köreibe is, hogy radikalizálják őket. Erre ékes példa, hogy sokszor a közösségi médiában a „climate change” felkiáltás mellett már a „system change”, azaz rendszerváltozás is megjelenik a klímacsoportok részéről.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 06. 05. 18:40
Antifa, opponents of white nationalist Jason Kessler's group, march during a rally in Washington
Antifa, opponents of white nationalist, Jason Kessler's group, march during a rally, marking the one year anniversary of the 2017 Charlottesville ‘Unite the Right’ protests in Washington, U.S., August 12, 2018. REUTERS/Jim Bourg - RC1C47688FA0 Fotó: Jim Bourg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (Bfv) több más szervezettel együtt arra figyelmeztet, hogy baloldali szélsőségesek be akarnak férkőzni a klímamozgalom csoportjainak berkeibe, hogy aztán azokat is radikalizálják. Az egyik ilyen mozgalom, amelyet kinéztek maguknak, nem más mint a Fridays for Future, amely a svéd klímaceleb, Greta Thunberg nevéhez fűződik.

A radikalizálódásra az egyik legjobb példa az Ende Gelände nevű szervezet, amelyet a BfV már tavaly úgy ítélt meg, hogy a szélsőbaloldalhoz tartozik. Michael Fischer, a hivatal vezetője szerint ez a csoport Németország politikai rendszere ellen hangolja az embereket, erre az is példa, hogy már nemcsak a klímaváltozás jelszót használják, hanem megjelent a rendszerváltozás kifejezés is. A közösségi médiában terjedő System change, not climate change hashtaget pedig a Fridays for Future is támogatta.

Az Ende Gelände esetében nem példa nélküli az erőszak sem, egy 2018-as hambachi tüntetésen például az aktivisták erőszakosan viselkedtek a rendőrökkel és illegálisan mentek be a bánya területére, aminél tiltakoztak. Most pedig saját maguk tették közzé a közösségi médiában, hogy valóban az Antifa mozgalomhoz tartoznak.

Németországban ráadásul nemcsak a klímamozgalmat igyekszik a befolyása alá vonni az Antifa, hanem néhány politikai szereplőt is. Martina Renner, a németországi Baloldali Párt politikusa például korábban a parlamentben egy Antifa-kitűzőt viselve jelent meg, amelyet párttársai megdicsértek. A RAIR Foundation szerint Renner nem ismeretlen a szélső baloldali mozgalom előtt, 2018-ban például részt vett az Antifa-Nordost egyik rendezvényén is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.