A magyar nagykövet nyilatkozatára reagált az ukrán külügyminiszter

Budapest folytatja a NATO–Ukrajna bizottság miniszteri szintű értekezleteinek bojkottálását.

Forrás: MTI2020. 07. 31. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet arról nyilatkozott az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában, hogy Magyarország egyelőre nem hagy fel a NATO és Ukrajna közötti kapcsolattartás blokkolásával, mert három kérdés még nem rendeződött számára kielégítően, ez pedig az oktatási és a nyelvtörvény, valamint a közigazgatási rendszer, azon belül az új járások tervezett kialakítása.

Erre reagálva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter meglepetésének adott hangot, mert szerinte abban állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hogy három találkozót tartanak, amelyen egyeztetik annak az emlékeztetőnek a szövegét, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök aláír majd a találkozójukon. A háromból két találkozó már megvolt, egy maradt hátra, az oktatás kérdésével foglalkozó munkacsoport ülése.

Kuleba viszont ismételten leszögezte, hogy Ukrajna a 2017-ben elfogadott oktatási törvényen végrehajtotta az Európa Tanács Velencei Bizottságának összes módosító ajánlását, ezért a jogszabállyal kapcsolatban tehát minden kérdést lezártnak tekint.

Hozzátette, hogy változatlanul számítanak Orbán Viktor ukrajnai látogatására.

A hírt közlő Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az oktatási törvény elfogadása miatt 2017 szeptemberétől Magyarország blokkolja a NATO és Ukrajna közötti politikai párbeszédet és megvétózza az együttműködés elmélyítésére vonatkozó határozatokat.

Budapest és a kárpátaljai magyar szervezetek szerint ugyanis a 2017-es oktatási törvényben foglalt nyelvi cikkely – amely alapján a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól a tantárgyak többségénél fokozatosan át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra – sérti a kisebbségek már megszerzett jogait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.