A megszokottnál kevesebb szavazó várható decemberben a brit választásokon

Forrás: MTI2019. 11. 05. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a brit társadalmat nagyon megosztottnak tartja a Munkáspárt, a Konzervatív Párt, a Liberális Demokraták és a brexit Párt között.

Gálik Zoltán kedden az M1 aktuális csatornán a decemberre kiírt brit előrehozott választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a korai sötétedés és az ünnepek közelsége miatt a megszokottnál kevesebb szavazóra lehet majd számítani.

A Munkáspárt a 650-ből 160-250 helyet szerezhet a parlamentben, és az sem biztos, hogy a Konzervatív Párt megszerzi azt a többséget, amellyel végig lehetne vinni a brexitet – vélekedett.

Hozzátette: ha az előrehozott választás után is a jelenlegi felállás marad, népszavazásra lesz szükség a Brexittel kapcsolatban. Gálik Zoltán szerint azonban erre kicsi az esély, sokkal elképzelhetőbbnek tartja, hogy a Boris Johnson brit miniszterelnök által letárgyalt megoldás többséget kap.

Kitért arra is: ha az Egyesült Királyság szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU-val, nincs akadálya annak, hogy az Egyesült Államokkal is kössön ilyet. Ha viszont a britek nagyon el akarnak térni azoktól a szabályozó rendszerektől, amelyek az európai piacra jutást lehetővé teszik, kettős szabványokhoz kell majd alkalmazkodniuk, emiatt pedig egyre rosszabb lehet a versenypozíciójuk a világgazdaságban – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.