A nagykoalíció tesztje

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelentős megerősödését és a berlini szövetségi nagykoalíció pártjainak visszaesését jelzik előre a felmérések a két mai tartományi választáson.

2019. 09. 01. 7:45
AfD election campaign in Brandenburg
A migrációellenes AfD hívei bíznak a párt sikerében. Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlás- és elitellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelentős megerősödését és a berlini szövetségi nagykoalíció pártjainak visszaesését jelzik előre a felmérések a két mai tartományi választáson. Ezúttal a négymilliós Szászországban és a 2,5 milliós Brandenburgban tartanak voksolást, a sort október végén Türingia zárja; mindhárom esetben az egykori NDK-hoz tartozó tartományokról van szó.

– A Kereszténydemokrata Unióban (CDU) nem számítok palotaforradalomra a mostani két választás nyomán, a szociáldemokratáknál azonban a visszaesés a szövetségi politikában is éreztetheti a hatását. Az SPD októberben tartja a nagykoa­líció félidős értékelését, míg decemberben pártelnököt választ – mondta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel politológus. A Nézőpont-csoport vezetője szerint az AfD várható jó eredményének annyiban csak szimbolikus jelentősége lesz, hogy egyik tartományban sem engedik kormányzási lehetőséghez. – Az elmúlt hetekben különösen felerősödött a politikaformáló német médiában évek óta tartó lejárató kampány az AfD-vel szemben – tette hozzá.

A migrációellenes AfD hívei bíznak a párt sikerében a keleti tartományokban
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A legfrissebb felmérések szerint a Szászországot a német újraegyesítés, 1990 óta koalícióban kormányzó CDU várhatóan továbbra is a legnagyobb frakciót alakíthatja a drezdai gyűlésben. De Angela Merkel kancellár pártjának 32 százalék körüli támogatottsága azt jelentené: a CDU öt év alatt minden negyedik szász szavazóját elveszítette. Bőven megduplázhatja viszont 2014-es eredményét az AfD, amely most 24-25 százalék körüli eredményre számíthat. Jelentősen, 11 százalékra erősödhetnek az országosan is egyre népszerűbb, a német baloldal legfontosabb erejévé váló Zöldek is, de Keleten ezzel együtt elmarad az ökopárt támogatottsága a környezettudatosabb nyugati tartományokban mértektől.

A harmadik helyre a radikális baloldali Die Linke esélyes (14 százalék), amely a keleti tartományokban – az egykori Demokratikus Szocializmus Pártjának utódaként – az NDK-életérzés nosztalgikus továbbörökítőjének is számít. Az AfD és a Die Linke támogatottsága együttesen pedig azt jelenti: tíz keletnémet szavazóból négy ma protestpártokra adja a voksát. Az országosan is vergődő SPD várhatóan egy számjegyűvé válik Szászországban, amely nemcsak a legfontosabbnak, de a legforrongóbbnak is számít az egykori NDK-s tartományok közül. Chemnitzben tavaly zavargások törtek ki egy késeléses gyilkosság nyomán, amelyet menedékkérők követtek el, Görlitzben – az országban először – kis híján AfD-s polgármestert választottak, Drezdában egy hete tízezrek tiltakoztak az idegengyűlölet ellen.

A Berlint körülölelő Brandenburgban az 1990 óta kormányzó SPD 22 százalékkal esélyes az első helyre, de 2014 óta minden harmadik szavazóját elveszíthette. De az is elképzelhető, hogy az AfD lesz az első, mégis ellenzékbe szorul, mert senki nem áll össze vele. A CDU 16 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre kényszerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.