A németek egyre hiteltelenebbnek látják a CDU/CSU-t

Gödörbe került a nagyobbik német kormánypárt, a CDU és bajor szövetségese, a CSU. Az ok a járványkezelés negatív megítélése lehet, de a bajokat tetézik az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatban a napokban kirobbant politikai botrányok is.

2021. 03. 10. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szövetségi kormány hagyta, hogy a parlamenti képviselők politikai-gazdasági érdekei és az ország egészségügyi szükségletei robbanékony egyveleget alkossanak, amely most a hitelességük elvesztésével fenyegeti a hatalomban lévőket – írta véleménycikkében a Süddeutsche Zeitung című liberális napilap a kormánypárti konzervatív CDU/CSU pártszövetség körül kirobbant botrányok kapcsán. Múlt héten derült ki, hogy Nikolas Löbel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa egészségügyi védőmaszkokat szerzett Kínából egy kórházüzemeltető társaságnak és egy idősotthonokat üzemeltető vállalatnak tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első szakaszában, amikor világszerte hiánycikk volt a termék. Közvetítői munkájával cége 250 ezer euró (92 millió forint) bevételhez jutott. A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselője, Georg Nüßlein ellen pedig nyomozás indult, mivel állami megbízásokhoz segíthetett hozzá egy egészségügyi védőruházatot és maszkokat gyártó vállalatot, szolgálataiért 660 ezer euró (242 millió forint) jutalékot kaphatott, ugyancsak a cégén keresztül.

– A sajtóban egyöntetű az a vélemény az üggyel kapcsolatban, hogy ilyet – parlamenti képviselőként egy egészségügyi válsághelyzetből profitot húzni – egyszerűen nem szabad

– mondta lapunknak Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

A szóban forgó ügyletek nem annyira jogilag, inkább erkölcsileg aggályosak, a két párt ezért hamar elhatárolódott képviselőitől, és lemondásra szólította fel őket. Nikolas Löbel mandátumáról és CDU-tagságától is megvált, Georg Nüßlein ugyancsak kilépett a CSU-ból, de mandátumát egyelőre nem adta vissza. A népharagra reagálva Jens Spahn egészségügyi miniszter, a CDU politikusa kiemelte, hogy nyilvánosságra kell hozni az összes parlamenti képviselő nevét, akik maszkbeszerzési ügyekkel összefüggésben kapcsolatba léptek a tárcával. Ralph Brinkhaus, a CDU/CSU közös Bundestag-frakcióvezetője pedig vizsgálatot ígért.

– Nincs helyük közöttünk azoknak, akik ebben a vészhelyzetben pénzügyileg profitáltak védőfelszerelések beszerzéséből

– hangsúlyozta. Hettyey András szerint ezeknek az ügyeknek rövid távon bizonyosan érezhető lesz a hatásuk, de kérdés, hogy kitart-e a felháborodás az őszi szövetségi választásokig.

A bajokat tetézi, hogy nemrég a parlament megvonta Axel Fischer CDU-képviselő mentelmi jogát, amiért vizsgálat indult ellene azzal a gyanúval, hogy Azerbajdzsántól kapott kenőpénzeket. A szintén kereszténydemokrata Philipp Amthorról pedig kiderült, hogy egy amerikai technológiai vállalatnak végzett lobbitevékenységért kapott részvényeket.

– A pártfinanszírozási botrány majdnem tönkretette a CDU-t, a mostani botrány hasonló kaliberű lehet, ha minden héten új történetek kerülnek napvilágra

– nyilatkozta a Financial Times napilapnak Olav Gutting CDU-honatya, emlékeztetve arra, hogy az 1999-ben kirobbant, illegális pártadományokról szóló ügy következtében néhány hónap alatt 45-ről 31 százalékra zuhant a kereszténydemokraták támogatottsága, s feltehetőleg hozzájárult 2002-es választási vereségükhöz is.

A mostani ügyek hatása még valószínűleg nem látszik meg a felmérésekben, de a kereszténydemokraták enélkül is rosszul állnak.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint harmincszázalékos a támogatottságuk,

noha tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány sikeresnek vélt kezelése negyven százalékra tornászta fel a népszerűségüket. Csökkent a támogatottságuk Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is, ahol a hétvégén tartományi választásokat tartanak.

– Az elhúzódó járvány és a három hónapja tartó szigorú korlátozó intézkedések állhatnak a népszerűségvesztés mögött.

Van egy érthető türelmetlenség a gazdasági szereplők részéről, hiszen azt látják, hogy kontroll alatt van a járvány, nincsenek túltelítődve a kórházak, az esetszámok stagnálnak, beindult az oltási program – mondta Hettyey András, utalva arra is, hogy hétfőn megkezdődött az üzletek részleges nyitása. A ZDF köztelevízió február végén közölt felmérése szerint a lakosság 56 százaléka véli úgy, hogy megérett az idő a korlátozások lazítására, ez a nézet a CDU/CSU bázisában is többségi vélemény.

A vakcinabeszerzés lassúsága és az oltási kampány körüli bonyodalmak is hozzájárulhattak a CDU/CSU népszerűségvesztéséhez,

noha a németek többsége ezért elsősorban az uniós intézményeket hibáztatják. Ráadásul az egészségügyi minisztériumot és a gazdasági tárcát is CDU-politikus vezeti – Jens Spahn és Peter Altmaier személyében –, a válság rossz kezeléséért leginkább őket hibáztathatják. – Az egészségügyi miniszter minden logisztikai fronton kudarcot vallott, de adománygyűjtő bulikon azért sikerült részt vennie – háborgott a Die Welt című napilap, utalva arra, hogy Jens Spahn adománygyűjtő vacsorán vett részt tavaly októberben, mindössze néhány órával azután, hogy a távolságtartási szabályok betartását kérte a lakosságtól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.