A nigériai tüntetők megszegték a kijárási tilalmat

Nem tartották be szerdán az előző nap bevezetett kijárási tilalmat Lagosban, és továbbra is az utcákon maradtak azok a nigériai tüntetők, akik már több mint két hete tiltakoznak a brutalitás ellen. A rendőrség lőfegyvert is használt ellenük, de hivatalos közlés szerint haláleset nem történt. Szemtanúk ugyanakkor azt állították, hogy 12 embert megöltek a rendfenntartók.

Forrás: MTI2020. 10. 21. 21:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigéria legnagyobb városában, a 14 milliós Lagosban szerdán többfelé lövések hallatszottak, egyebek közt a nemzetközi repülőtérre vezető úton, egy buszpályaudvaron és egy televízió székházánál. A demonstrálók barikádokat emeltek egy bevásárlóközpont előtt. Lagos központjában több helyen füst gomolygott.

A rendfenntartók szerdán is használtak lőfegyvert, ahogy már kedd este, tüntetőkre lőttek, súlyos sérüléseket okozva nekik.

Babajide Sanwo-Olu, Lagos állam kormányzója a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy haláleset nem történt. Ezzel tagadta a szemtanúk korábbi állításait, melyek szerint 12 tüntetőt megöltek. A kormányzó elmondta, hogy három lagosi kórházban 25 sérültet látogatott meg, akik közül ketten intenzív osztályon fekszenek, a többiek könnyebben sebesültek meg.

Más nigériai városokban is voltak szerdán demonstrációk, köztük a fővárosban, Abujában is.

A rendőri brutalitás elleni országos tüntetések több mint két hete tartanak Nigériában. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy egy olyan videófelvétel vált közismertté, amelyen a rendőrség rablások elleni különleges osztagának (SARS) tagjai összevertek – egyes értesülések szerint megöltek – egy embert.

Válaszul a kormány bejelentette, hogy feloszlatja a SARS-ot, amely az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint számos kínzásért és gyilkosságért felelős.

A tüntetők a kormányzás elszámoltathatóságát, az emberi jogok védelmét és a korrupció megszüntetését követelik Afrika legnépesebb, 196 milliós országában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.