A szenátusban leszavazták a demokratákat, nem lesznek tanúk a tárgyaláson

Az amerikai szenátusban péntek este leszavazták a demokratákat, nem lesznek tanúk a Donald Trump elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felső házi tárgyalásán.

Forrás: MTI2020. 02. 01. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátus 51:49 arányban szavazta le a demokrata szenátorok azon javaslatát, hogy tanúkat hívjanak és újabb 28 ezer dokumentumot kérjenek be a tárgyalásra. Két republikánus szenátor – Susan Collins Maine és Mitt Romney Utah állam politikusa – a demokratákkal együtt szavazott.

„A javaslatot nem fogadták el” – jelentette be a tárgyaláson elnöklő John Roberts főbíró.

A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője „nagy tragédiának” nevezte a döntést. Mint fogalmazott: „tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság”. A politikus „tárgyalás utánzatának” minősítette az eljárást, és úgy vélekedett, hogy „Amerika emlékezni fog erre a napra”.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újra nyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot, amelyet maguk az impeachment-menedzserek továbbra is elsöprő erejűnek és minden kétséget kizárónak minősítenek”.

A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték.

Amerikai sajtóértesülések szerint a demokrata párti politikusok azt szeretnék, ha az impeachment-eljárás utolsó napja szerdán lenne, egy nappal azt követően, hogy Donald Trump elmondta az Unió állapotáról szóló hagyományos évértékelő beszédet a kongresszus két háza előtt. John Cornyn texasi republikánus szenátor szerint a demokraták ezzel kifejezetten „zavarba akarják hozni” az elnököt.

Pénteken későn este a szenátus 53:47 arányban megszavazta az eljárás Mitch McConnell szenátor által előterjesztett további menetrendjét.

A szenátus hétfőn ül össze ismét, akkor a vád és a védelem képviselői megtartják záró nyilatkozatukat, majd szerdán, helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődik a szavazás a Donald Trump ellen megfogalmazott demokrata párti vádak elfogadásáról vagy elutasításáról. Elemzők szerint szinte bizonyosra vehető, hogy az amerikai elnök ellen felhozott vádakat elutasítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.