A szlovén kormányfő lemondásra szólította fel a liberális EP-képviselőt

Janez Janša azt kifogásolja, hogy nem engedtek levetíteni egy video-összeállítást a szlovén médiahelyzetről.

Forrás: MTI2021. 03. 30. 16:20
JANSA, Janez
Ljubljana, 2020. március 3. Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a parlament 2020. március 3-i ülésén Ljubljanában. A törvényhozás megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Jansát, aki várhatóan négypárti koalíciós kormányt alakít. Az elõzõ kormányfõ, Marjan Sarec január végén lemondott. MTI/EPA/Igor Kupljenik Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janez Janša szlovén kormányfő lemondásra szólította Sophie in ’t Veld holland liberális EP-képviselőt az Európai Palament (EP) demokráciafigyelő csoportjának éléről, mert az nem tette lehetővé, hogy levetítsenek egy video-összeállítást a szlovén médiahelyzettel kapcsolatos parlamenti vitában – írta a helyi sajtó kedden. Janša levelében, amelyet kabinetfőnöke, Peter Suhel jutatott el in ’t Veldnek, az írta: a liberális képviselő helyrehozhatatlanul megkárosította a demokráciát, és rontja a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmét ellenőrző csoport hírnevét és hitelességét.

„A szlovén kormány nagyon komolyan veszi a szólás- és médiaszabadságot, ezért nem fogadja el a cenzúrát”

– olvasható a levélben, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének is elküldött a kabinetfőnöke. Szlovéniában még mindig túl élénken élnek azok az emlékek, amikor az újságcikkeket a kommunista hatóságoknak kellett jóváhagyniuk – hangsúlyozta, hozzátéve: In ’t Veld cenzúrája veszélyesen emlékezteti azokra az időre. „Örülök azonban annak, hogy ezt az európai nyilvánosság előtt tette” – írta Janša a holland liberális képviselőnek.

A holland Sophie in ’t Veld a 17. Budapest Pride-on, a Városligetben még 2012-ben
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) a médiaszabadság szlovéniai helyzetéről folytatott, pénteki vitában Janša egy maga által készített mozgóképes összeállítást szeretett volna megosztani a képviselőkkel, amely egyebek között bemutatja az újságírók elleni támadásokat, gyilkossági kísérleteket, amelyeket Szlovéniában követtek el az ország önállóságának kezdete óta. Ezt azonban nem tette lehetővé a videokonferenciát vezető In ’t Veld technikai és időbeli korlátokra hivatkozva. Janša a cenzúrára válaszolva hétvégén a Twitter-bejegyzésében közölte: Szlovénia nem tartozik semmivel Brüsszelnek.

„A szlovének 35 éve fizetik a szabadság és a demokrácia árát, ezért a jólétbe született, túlfizetett bürokraták nem papolhatnak nekünk a szabadságról és a demokráciáról” – írta. „A szlovének soha nem fognak beleegyezni, hogy önjelölt ombudsmanok cenzúrázzák őket” – fogalmazott. „Nem engedtük meg Szlobodan Milosevicsnek, és nem engedjük meg Sophie in ’t Veldnek vagy Dacian Ciolos liberális európai parlamenti képviselőnek sem” – húzta alá.

Janez Janša szlovén miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

In ’t Veld határozottan elutasította Janša cenzúrával kapcsolatos vádjait, kiemelve, hogy a csoport ajtaja mindig nyitva áll. Sajnálatosnak tartotta továbbá, hogy olyan benyomást keltettek, mintha a parlament Szlovénia ellensége lenne. – Ez nagyon távol áll az igazságtól – mondta, megjegyezve, hogy a csoport mindent megtesz azért, hogy Szlovénia elkerülje a Magyarországon és a Lengyelországban látott forgatókönyvet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.