A terrorelhárítás nyomoz a megtámadott bécsi rabbi ügyében

Sebastian Kurz elítélte a csütörtöki támadást. Megerősítik a zsinagógák és templomok védelmét.

2020. 11. 27. 11:21
null
Bécs, 2020. november 6. Fegyveres rendõrök õrt állnak, miközben társaik razziát tartanak egy bécsi mecsetben 2020. november 6-án. Az osztrák kormány ezen a napon elrendelte két "radikális mecset" bezárását, pár nappal a négy halálos áldozatot követelõ bécsi iszlamista terrortámadást követõen. A 20 éves merénylõ, Kujtim Fejzulai egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt, amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához. MTI/EPA/Felix Huber Fotó: Felix Huber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lehető legszigorúbban elítélem a mai bécsi támadást, amely egy rabbit ért

– írta tegnap este közösségi oldalán Sebastian Kurz osztrák kancellár azt követően, hogy egy támadó késsel megfenyegetett egy rabbit, s letépte a fejéről a kipáját Bécs harmadik kerületében.

A politikus kijelentette, hogy határozottan fel kell lépni az antiszemitizmus ellen és mindent meg kell tenni azért, hogy Ausztriában biztonságban élhessenek a zsidók.

– Zsidók nélkül Európa már nem Európa

– fogalmazott Kurz.

Az OE24 hírportál értesülései szerint a támadó nő állítólag antiszemita jelszavakat kiáltott, majd a támadást követően elmenekült. A rendőrség közleménye szerint az incidensben senki nem sérült meg. A kiérkező hatóságok kihallgatták a rabbit, aki azt nyilatkozta, hogy a járókelők nem segítettek rajta, csupán félrenéztek.

– Ez a támadás a bécsi zsidóság elleni támadás

– reagált az eseményekre Karl Nehammer belügyminiszter.

A rendőrség mai bejelentése szerint a tettes egy ötven év körüli nő, mintegy 170 centiméter magas, szürke kabátot viselt. A származásáról nem tudtak információt közölni. A nyomozást az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal vette át.

A bécsi kormány éppen tegnap tett bejelentést arról, hogy a november 2-i, négy halálos áldozatot követelő bécsi terrortámadás okán jelentősen megnövelik a zsinagógák és templomok védelmét.

– Ausztriában csak együtt tudunk harcolni a terrorizmus ellen. Minket nem fog megfélemlíteni a terror

– jelentette ki a belügyminiszter tegnap a korábbi merényletben vizsgálódó hatvanfős nyomozócsoport információira hivatkozva.

Gyors reagálás. Az EKO Cobra jelenleg nyolc helyszínen állomásozik: Bécsben, Bécsújhelyen, Grazban, Linzben, Innsbruckban, Salzburgban, Klagenfurtban és Feldkirchben. A különleges alakulatnál 24 órás készenlét is működik, melynek értelmében Ausztria bármely helyszínére mindössze hetven percen belül kiérnek.

A politikus szerint jelenleg nem tudnak előkészületben lévő támadásról, de felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszak eseményei alapján számítani kell hasonló jellegű akciókra. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a katolikus egyház már felvette a kapcsolatot az állami hatóságokkal. A hírportál továbbá arról is osztott meg információkat, hogy a jövőben bevethetik a különleges erők gyors reagálású egységeit (EKO Cobra), melyek nem a rendőrség, hanem közvetlenül a belügyminisztérium irányítása alatt állnak. A különleges erőket akkor alkalmazhatják, ha a hatóságok már lelepleztek egy készülőben lévő terrorakciót, valamint olyan eseményeken is feltűnhetnek, amelyeken nem zárhatók ki a támadások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.