A Vatikánban aggódnak a transzfóbiát büntető törvény miatt

A törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 22. 15:45
null
A Labrisz egyesület szavak helyett tetteket vár Jakabéktól MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gendertörvényként ismert jogszabálytervezet módosítását kérte az olasz kormánytól a Vatikán, amely szerint a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát – jelentette az olasz sajtó kedden. A Mario Draghi vezette kormányhoz a szentszéki államtitkárságról érkezett hivatalos felszólítás a homofóbia- és transzfóbia-ellenes törvénytervezet módosítására.

Sajtóelemzések precedens nélkülinek tartják az állam és az egyház modernkori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba.

A szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az erkölcsi meggyőzés szintjén maradt – írta a baloldali La Repubblica.

A nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést szabályozó törvénytervezetet a római parlament balközép többségű alsóháza november elején megszavazta. A törvényjavaslat jelenleg a felsőházi szavazás időpontjának kitűzésére vár. A törvénytervezet a büntető törvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítették ki súlyosbító körülményként. Utóbbiak esetében

diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő.

Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból erőszakra felbujtókra vagy az azt elkövetőkre. Hasonlóképpen hat hónaptól négy év börtönt kockáztatnak a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető szervezetek, mozgalmak tagjai. A jogszabályt kezdeményező Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa. Javaslatai között szerepel egy nemzeti nap bevezetése a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatainak.

A szentszéktől az olasz kormányhoz továbbított feljegyzés szerint

a törvénytervezet jelenlegi formája több ponton sérti az Olaszország és Vatikán Állam közötti egyezményt.

Többek között nem mentik fel a katolikus iskolákat a nemzeti nap megtartása alól. A szentszék jogi értelmezése szerint a törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását, mivel utóbbinak büntetőjogi következménye lehet. A törvénytervezettel szemben korábban már az olasz püspöki kar és a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki. A jobboldali pártok szintén ellenzik többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt.

– Nem csupán egy törvényjavaslat megszavazásáról van szó, hanem egy új ember, egy újfajta emberiség megteremtésére tett kísérlet van folyamatban

nyilatkozta nemrég lapunknak Simone Pillon, a Liga szenátora.

– Fontos leszögezni, hogy a törvény nem a tettlegességet bünteti, hanem egyfajta gondolkodásmód kifejezésre juttatását

mondta a Magyar Nemzetnek Domenico Airoma nápolyi főügyész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.