A Velencei Bizottság a bíróságokról szóló lengyel törvénymódosítások elvetését javasolja

Az alsóházban, a szejmben – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazott tervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé a politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák esetében.

Forrás: MTI2020. 01. 16. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel szenátusban minap vitára bocsátott, a bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasolta csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében a 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság – közölte a lengyel média.

Az ellenzéki többségű felsőház elnöke, Tomasz Grodzki kérésére készített, sürgősségi eljárásban kiadott, nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint egyes tervezett törvénymódosításokat a lengyel igazságügyi rendszer „további gyengítésének lehet tekinteni”.

Az alsóházban, a szejmben – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazott tervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé a politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák esetében. E módosítások helyett „más megoldásokat kell találni” – javasolta a Velencei Bizottság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.