A víruson átesettek harmadánál lép fel agyi vagy pszichés zavar

Leggyakrabban szorongás és depresszió jelentkezik a fertőzést követő fél éven belül.

2021. 04. 07. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány következtében ugrásszerűen megemelkedhet az agyi és a pszichés zavarok száma – hívták fel a figyelmet tudósok. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy

mintegy 236 ezer vizsgált amerikai páciens egyharmadánál, azaz harmincnégy százalékánál diagnosztizáltak mentális vagy neurológiai problémát a vírusfertőzést követő fél éven belül.

Tizenhárom százalékuknál legelőször fedeztek fel ilyen jellegű betegséget. A koronavírus miatt kórházi kezelésre szorult betegeknél pedig még ennél is magasabbak az arányok: összesen 46 százalékuknál jelentek meg agyi, valamint pszichés zavarok, és az esetek huszonhat százalékában először.

Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere, a kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy eredményeik azt mutatják: a koronavírus után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint influenza vagy más légúti fertőzés után.

A vizsgálat során leggyakrabban szorongást és depressziót figyeltek meg azoknál a betegeknél, akik átestek a koronavíruson: az esetek tizenhét és tizennégy százalékában.

Demencia és agyvérzés összességében ritkábban jelentkezett, ám ezeknek a betegségeknek is jelentős az előfordulási arányuk a kórházban kezelteknél. Az intenzív osztályra került páciensek hét százalékánál állapítottak meg agyvérzést és csaknem két százalékánál demenciát.

– Bár a neurológiai és pszichiátriai rendellenességek egyéni kockázatai csekélyek, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet

– jelentette ki az Oxfordi Egyetem professzora, Paul Harrison.

A tanulmány javaslata szerint az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a koronavírusból felépültek diagnosztizálására és kezelésére, mivel további vizsgálatok szükségesek. A kutatók továbbá arra hívják fel a figyelmet, hogy a vizsgált személyek családtagjairól kevés információ áll rendelkezésükre, ezeknek a begyűjtése pedig azért lenne fontos, mert számos pszichiátriai állapot örökletes.

– A vizsgálat során azonosított rendellenességek közül több is krónikus vagy visszatérő betegség, ezért számíthatunk rá, hogy a koronavírus hatása hosszú évekig velünk lehet

– írja a tanulmány, amelyet a Lancet Psychiatry folyóiratban publikáltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.