Afrika a terrorizmus egyik új gócpontja

Miközben az egész világ előbb az al-Kaidára, majd az Iszlám Államra figyelt, talán kevésbé feltűnően, de a fekete kontinensen is megjelentek a dzsihadista csoportok. Ezek a terrorszervezetek egyre erősebbek és tapasztaltabbak, mára pedig attól sem riadnak vissza, hogy katonai bázisokra támadjanak. Ez pedig Európára is veszélyt jelent – derült ki a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) új tanulmányából.

Forrás: MTI2019. 12. 17. 17:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A támadás előtt az as-Sabáb felrobbantotta a Shabeelle folyó hídját, hogy megakadályozza az esetleges erősítés beérkezését, illetve megsemmisítettek több telekommunikációs átjátszótornyot is… Először egy öngyilkos merénylő nyitott utat a bázis belsejébe, majd a rohamozó – gépkarabélyokkal, könnyű géppuskákkal és kézi páncéltörő gránátvetőkkel felszerelt – harcosok betörtek a táborba – írta le Marsai Viktor, hogyan foglalta el még 2015-ben az egyik katonai erődöt Szomáliában az as-Sabáb terrorszervezet.

Mint az SVKI tanulmányából kiderült, korántsem egyedi esetről volt szó. Afrikában a vallási szélsőségesek által elkövetett támadások száma a 2009-es 288-ról a tavalyi évre 3050-re emelkedett. Ezt magyarázza, hogy már a földrész 13 országában rendszeresek a merényletek, és a terrorszervezetek száma is megötszöröződött. A 2015-ös csúcsot követően a halálos áldozatok száma tavalyra ugyan a felére, 9744-re esett, azonban ez is inkább a taktikaváltáshoz köthető, ráadásul a statisztikák sem túl megbízhatóak.

Marsai Viktor fontos megállapítása, hogy a változás nem csupán mennyiségi, de minőségi is. Az afrikai terrorszervezetek folyamatosan tanulnak, fejlődnek, az egyik országban megszerzett tudást pedig határokon átívelően átadják egymásnak. Mint a fenti példából is látszik, stratégiájuk nem merül ki a civilek elleni merényletekben, de akár katonai bázisokat is képesek megszorongatni, sőt elfoglalni. Taktikájuk sok esetben összetett, saját erősségeiket és az ellenfél gyengeségeit is kihasználja. A táborok lerohanása nem csupán katonai, de jelképes győzelmet is jelent, amit kihasználva nemzetközi propagandaanyagaiban, toborzáshoz is felhasználhatnak, módszereiket pedig Afrikán kívül is felhasználhatják.

A tanulmány figyelmeztet rá, hogy ez már elsősorban azon európai országok számára is veszélyt jelent, amelyek csapatokat állomásoztatnak a kontinensen. Ugyan felszereltségben és felkészültségben a nyugatiak bázisai messze felülmúlják a kisebb afrikai helyőrségekét, de a terrorszervezetek bizonyították, hogy jól védett erődök ellen is komoly veszteséget tudnak okozni.

A Magyar Honvédség az Európai Unió missziójának keretében Maliban kiképzéssel járul hozzá a szélsőségesek elleni harchoz, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen szeptemberben jelentette be, hogy 21 főre növeljük az országban szolgáló katonáink számát. Részt veszünk továbbá a szomáliai katonák kiképzésében is Ugandában. Arra ugyan kevés az esély, hogy a szélsőségesek éppen olyan bázisokat támadjanak meg, ahol magyarok is dolgoznak, de a trendeket elnézve a küldetések egyre veszélyesebbek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.