Amerikai demokrata elnökjelölt-aspiránsok utolsó vitájukat tartották

Az előválasztások előtti utolsó országos vitájukat tartotta az amerikai demokraták hat elnökjelölt-aspiránsa kedden este az iowai Des Moines-ban.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CNN hírtelevízió és a Des Moines Register című helyi lap által közösen szervezett, mintegy kétórás vitában az elnökjelöltségért küzdő hat demokrata párti jelölt vett részt: Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátorok, valamint Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere és Tom Steyer milliárdos üzletember.

Az elnökjelöltségre pályázók egészségbiztosításról, gyógyszerárakról, oktatásról, klímaváltozásról vitáztak, és ezúttal – a korábbi országos vitáktól eltérően – hangsúlyosan került szóba a külpolitika is.

Heves volt a szócsata Bernie Sanders és Elizabeth Warren között. Sanders ugyanis – Warren szerint – korábban azt mondta, hogy „2020-ban nem lehet nőt megválasztani elnöknek, esélytelen a női elnökjelölt is”. Bár Sanders ezt korábban és ezúttal is cáfolta, mégis, a vitában visszatértek az ügyre, és Elizabeth Warren odavágta a férfi résztvevőknek: az itt jelenlévő női politikusok együttesen több választást nyertek, mint a jelenlévő férfiak.

A massachusettsi szenátor szavait percekig tartó vastaps fogadta.

Joe Biden és Bernie Sanders szintén hevesen szólalkozott össze külpolitikai kérdéseken. Sanders szenátor felemlegette Bidennek, hogy annak idején szenátorként megszavazta Irak lerohanását. Az iraki háborút a vermonti politikus az Egyesült Államok modernkori történelme legnagyobb baklövésének minősítette. Biden elismerte, hogy tévedett.

Bernie Sanders kijelentette, hogy éppen az iraki háború elutasítása, illetve saját megfontolt állásfoglalása miatt ő alkalmasabb főparancsnok vagyis elnök lenne, mint Joe Biden. Sanders hozzáfűzte: ő képesnek tartja magát arra, hogy a tárgyalóasztalnál, és ne katonai erőfeszítések révén oldjon meg konfliktusokat.

Elizabeth Warren kifejtette, hogy minden amerikai elnök elsődleges feladata az ország biztonságának megőrzése. Ugyanakkor azt állította, hogy az Egyesült Államok jelenleg túl sokat költ fegyverkezésre. A védelmi ipart „egyszerűen korruptnak” minősítette, leszögezve, hogy elnökként nem ad szabad kezet az iparág szereplőinek.

Warren fontosnak mondta az amerikai harcoló csapatok kivonását a Közel-Keletről, és ő is kiemelte, hogy nem katonákkal, hanem tárgyalóasztalnál kell megoldani a konfliktusokat. Pete Buttigieg és Bernie Sanders ugyancsak a konfliktusok tárgyalásos megoldása mellett foglalt állást, Sanders szenátor pedig még hozzáfűzte: „az amerikaiaknak elegük van, és belefáradtak a végtelen háborúkba, amelyekre dollármilliárdokat költöttünk”.

Joe Biden nem adott választ arra a kérdésre, hogy egy általa vezetett kormányzat miben különbözne az Obama-adminisztrációtól, különös tekintettel arra, hogy az Obama-kormányzat kongresszusi felhatalmazás nélkül hajtott végre katonai akciót. A volt alelnök csak annyit mondott: az Obama-kormánynak megvolt a felhatalmazása, egy még jóval korábban hozott kongresszusi döntés értelmében.

Biden kitért arra is, hogy előfeltételek nélkül nem találkozna az észak-koreai vezetővel. Kim Dzsong Un egyébként nemrégiben „veszett kutyának” nevezte Bident.

A demokraták vitája előtt Donald Trump – aki kedden este Wisconsinban tartott kampánygyűlést – a Twitteren minősítette a résztvevőket. Kampánymenedzsere, Tim Murtaugh pedig, szintén a Twitteren azt írta: e demokraták mindegyike „gyönge projektekkel jött elő”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.