Amy Coney Barrett: Kicsoda valójában Trump jelöltje?

Az abortusz és a fegyvertartás kapcsán is feszült kérdésekre számíthat a főbírójelölt.

2020. 10. 12. 16:12
US President Donald J. Trump introduces Judge Amy Coney Barrett as his nominee to be an Associate Justice of the Supreme Court
epa08700177 US President Donald J. Trump (R) leaves after introducing Judge Amy Coney Barrett (L) as his nominee to be an Associate Justice of the Supreme Court during a ceremony in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 26 September 2020. Judge Barrett, if confirmed, will replace the late Justice Ruth Bader Ginsburg. EPA/SHAWN THEW Fotó: SHAWN THEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint ma délután 3 órakor kezdődött Donald Trump jelöltjének, Amy Coney Barrettnek a szenátusi meghallgatása a legfelsőbb bíróság megüresedett posztjára. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének frakcióvezetője már korábban egyértelművé tette, hogy a republikánusok támogatni fogják az amerikai elnök jelöltjét, a demokraták azonban egyöntetűen felhördültek, szerintük ugyanis a jelölés jogát illene meghagyni a november 3-i elnökválasztás győztesének.

Ahogy a CNN amerikai hírcsatorna elemzése rámutat, a ma kezdődő meghallgatások jelentik a demokraták számára a legjobb esélyt, hogy „lyukat fúrjanak” Barrett felvételijébe, s a republikánusok fejében kétségeket ébresszenek Trump jelöltjét illetően:

az amerikai elnöknek legalább ötvenet kell az 53 republikánus szenátor közül meggyőzni Amy Coney Barrett alkalmasságáról, az ugyanis szinte teljesen valószínűtlen, hogy 47 demokrata szenátor közül bármelyik is rábólintana Trump kiválasztottjára.

ki is valójában Amy Coney Barrett?

A 48 éves konzervatív jogász hét gyermek édesanyja, akik közül kettő fekete bőrű, Haitiról örökbe fogadott nehéz sorsú gyermek, legkisebb biológiai gyermeke pedig Down-szindrómás. Férjével, Jesse M. Barrettel 1999 óta házasok, s mindketten mélyen vallásosak: nem véletlen, hogy a hittel való szoros kapcsolata szinte a jelölésével egy időben került a liberális média célkeresztjébe. A Barrett család ugyanis tagja egy úgynevezett karizmatikus keresztény szervezetnek, amelynek székhelye az Indiana állambeli South Bendben található. A The Wall Street Journal amerikai üzleti lap felhívta a figyelmet:

amennyiben a szenátus rábólint a kinevezésére, ő lenne a hatodik katolikus a legfelsőbb bíróság testületében, és az első, aki a Szentlélek iránti elkötelezettséget és a mindennapi életben is megnyilvánuló csodát hangsúlyozó karizmatikus kereszténységet gyakorolja.

Vallásossága hátrány a liberálisoknak

Mély vallásossága miatt egyébként Barrett nem most találja magát először szemben a demokrata ellenszéllel: emlékezetes, hogy amikor három éve Donald Trump fellebbviteli bírónak jelölte Chicagóban, a meghallgatásokon akkor is katolikus hite miatt állították pellengérre a 48 éves jogászt. Dianne Feinstein demokrata szenátor például úgy fogalmazott: a dogma nagyon mélyen él benned, ez pedig nem jó. Barrett a nyílt támadások ellenére már a 2017-es kongresszusi meghallgatásán azt ígérte: „hite nem fogja befolyásolni bírói döntéseit”, később mégis fogadalma megszegésével vádolták, miután az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten is lehetővé tevő alkotmánybírósági döntés ellen felszólalva úgy fogalmazott:

a precedens betartása „törvénytelen” lehet, ha az ellentétes az amerikai alkotmány „eredeti értelmével”, a jelen esetben tehát az élethez való joggal.

Érveléséből is látszik, hogy a Notre Dame Egyetem jogi karán végzett, majd ott tanító, az év professzora címet háromszor is elnyerő Barrett a mai napig hű mestere, a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanításaihoz, miszerint a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia. Ez az úgynevezett textualista szemlélet amellett érvel, hogy az amerikai alkotmányt a lehető legszorosabb módon, betű szerint kell értelmezni, az ország jogrendjének interpretálásakor tehát nincs helye kortárs világnézeti meggyőződéseknek.

Az már most biztosra vehető, hogy Barrett jogértelmezése terítékre kerül a következő napok meghallgatásain, ahogy elemzők azt is elkerülhetetlennek tartják, hogy a 48 éves professzornak az abortusz, a fegyvertartás és az egészségbiztosítás kapcsán is alaposan ki kell fejtenie álláspontját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.