Donald Trump „folytatja a jobboldali forradalmát”

Az amerikai elnök még a novemberi választások előtt döntést akar a Legfelsőbb Bíróság megüresedett székéről.

Magyar Nemzet
2020. 09. 27. 10:14
null
Donald Trump a Fehér Házban bejelenti a lehetséges új alkotmánybíró személyét 2020. szeptember26-án. Fotó: Olivier Douliery Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódtak az amerikai sajtó várakozásai, Donald Trump amerikai elnök szombaton Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak. – Ön fantasztikus alkotmánybíró lesz – nyugtázta az elnök a jelölést, amelyre amiatt volt szükség, mert múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró, akinek a helyére most Barrettet delegálhatják. Trump a Twitter-fiókján is megosztott egy videót a bejelentésről, ebben többek között páratlan eredményeket elért nőnek, illetve az alkotmányhoz hű szolgának nevezi a kijelölt fellebbviteli bírót.

Amennyiben a republikánus többségű szenátus megszavazza, Barrettel a kilencfős legfelsőbb bíróságban 6:3 arányra módosul, így növekszik a konzervatív tagok erőpozíciója.

 

Trump még az elnökválasztás előtt döntést akar

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíráit a mindenkori elnök jelöli ki, de a tisztségbe a szenátus formális és informális meghallgatásokat követően delegálja őket. A bírák kinevezése élethosszig tart, tisztségükből csak kivételes esetekben lehet őket elmozdítani. Trump az elnöksége során immár a harmadik bírát nevezi meg, az elnök nem titkolt célja pedig ezúttal az, hogy

Barrett még a november harmadikai elnökválasztás előtt elfoglalhassa a pozícióját. Utóbbit a demokrata kihívó, Joe Biden erősen ellenzi.

– Az Egyesült Államok alkotmányát úgy alkották meg, hogy a választóknak legyen beleszólásuk abba, hogy kik is ülnek a Legfelsőbb Bíróság soraiban – nyilatkozta a demokrata elnökjelölt, utalva arra, hogy csak a választásokat követően kellene dönteni a delegálandó bíró személyéről.

Barrett jelölésével kapcsolatban a liberális CNN egyébként azt írta:

„Trump elnök folytatja a jobboldali forradalmát a testületben, amihez szerencséje is van, ugyanis a történelemben ritkán adatik meg, hogy egy elnöki ciklus alatt három alkotmánybíró személyéről is dönteni lehessen.”

Emlékezetes, Neil Gorsuch 2017-ben, Brett Kavanaugh pedig 2018-ban foglalta el a helyét a bírák között.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.