Átalakítják Hitler szülőházát, rendőrőrs lesz belőle

Mártonffy Attila
2020. 06. 03. 18:45
General view of the house where Adolf Hitler was born, in Braunau
Adolf Hitler szülőháza Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria bejelentette Adolf Hitler braunaui szülőházának „semlegesítését”, azaz alapos átalakítását annak érdekében, hogy még ráismerni se lehessen az épületre. Igaz, a náci vezér 1889-es születése után mindössze néhány hónapot töltött csak a ház egyik lakásában, ezután szülei másik utcába költöztek, majd Hitler három éves korában a család végleg elhagyta a várost.

A házat hosszas vita után az osztrák állam 2017-ben vásárolta meg tulajdonosától kisajátítás útján – ez Bécsnek nyolcszázezer eurójába került, az átépítésre pedig további ötmillió eurót költenek. Braunau a német határnál fekszik, s Hitler 17. században épült szülőháza az elmúlt évtizedekben neonáci zarándokhellyé vált – emlékeztet a BBC. Ennek akar egyszer s mindenkorra véget vetni az osztrák kormány azzal, hogy rendőrőrssé alakítja az épületet, ahol nem lesz sem emlékszoba, sem emléktábla, és a ház előtt jelenleg látható, a „Soha többé nácizmust” feliratú emlékkő is múzeumba kerül.

Adolf Hitler szülőháza
Fotó: Reuters

Az átalakítás keretében eltávolítanak a ház homlokzatáról minden olyan változtatást, mely a náci időkből származik – közölte az MTI szerint az osztrák belügyminisztérium, ismertetve a nemzetközi tervpályázat eredményét. Hermann Feiner, a belügyminisztérium illetékese szerint a tervpályázat célja az volt, hogy az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja. Mint közölték, a győztes pályázó, a vorarlbergi Marte.Marte tervezőiroda is koncepciója egyszerűségével nyerte meg a zsűrit.

Az átépítés megtervezésére egész Európából lehetett pályázni, Stefan és Bernhard Marte pályázata 11 másik tervezőiroda munkáját utasította maga mögé. A testvérpár irodájának tervei szerint az épület külső megjelenése nagyon visszafogott lesz, de megőrzik a két lakóházra osztottságot, melyet a tető kétcsúcsossá alakítása is jelez.

Az átalakítás bejelentésekor bemutatott terv
Fotó: Reuters

Az átalakítás befejezését 2022 végére tervezik, a rendőrség várhatóan 2023-ban veheti birtokba az épületet, mely a korábbi években iskolaként és fogyatékosok segélyhelyeként működött. – Most új fejezet nyílik a diktátor és tömeggyilkos szülőházának történetében. Ausztriának sokáig tartott, míg feldolgozta saját történelmének ezt az elemét, de most már a helyes úton járunk – mondta Karl Nehammer belügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.