Az amerikai külügyminiszter a jövő héten Ukrajnába utazik

Moszkva szerint Washington nem kíván lemondani az Oroszországra történő példátlan nyomásgyakorlásról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 30. 10:13
BLINKEN, Antony
Washington, 2021. április 22. Antony Blinken amerikai külügyminiszter részt vesz az amerikai kezdeményezésû, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2021. április 22-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnába látogat a jövő héten Antony Blinken amerikai külügyminiszter – jelentette a CBS News hírtelevízió helyi idő szerint csütörtökön.

– Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát

– mondta a CBS News által közölt interjúrészletben Blinken.

A külügyminiszter arra utalt, hogy Oroszország az elmúlt hetekben komoly haderőt – összesen mintegy százezer katonát – csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre. Az orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO fenyegető tevékenységére válaszul rendelt el váratlan harckészültség-ellenőrzést. Az elmúlt napokban ugyan megkezdték kivonásukat az érintett területekről, de jelenlétük komoly feszültséget gerjesztett nemcsak Moszkva és Kijev, de Moszkva és a nyugati nagyhatalmak között is.

– Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy döntés született a csapatok egy részének visszavonásáról, és bizonyos erők tényleg elkezdtek visszahúzódni – fogalmazott Blinken, hozzátéve:

„nem mondhatom, hogy ismernénk Putyin elnök szándékait.

Több dolgot is tehet vagy dönthet úgy, hogy nem tesz”. A CBS News Blinkennel készített teljes interjúja vasárnap kerül adásba.

Oroszország üdvözli, hogy Joe Biden elnök az amerikai kongresszushoz intézett szerdai üzenetében közölte, kerülni fogja az eszkalációt Moszkvával, és együttműködésre törekszik majd vele azokon a területeken, amelyekhez mindkét országnak érdeke fűződik – jelentette ki Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján. Zaharova ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat nyilatkozatai és tettei eltérnek egymástól. Azt mondta,

a Biden-beszéd megerősítette, hogy Washington nem kíván lemondani az Oroszországra történő példátlan nyomásgyakorlásról és alaptalan vádaskodásról.

Azt javasolta, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel a konfrontatív retorikával, ha valóban kész a kapcsolatok javítására, amelyek megromlásáért ő a felelős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.