Az amerikai–orosz csúcs után jön a háttérdiplomácia

Óvatos optimizmussal értékelték Washingtonban és Moszkvában is a két elnök első csúcstalálkozóját, amelynek legfőbb eredménye, hogy egyáltalán létrejött. Kijevben azt emelték ki, hogy Joe Biden kiállt országuk szuverenitása mellett. Donald Trump, az előző amerikai elnök szerint országa nem nyert semmit Genfben, az oroszok napja volt a szerda.

Munkatársunktól
2021. 06. 17. 20:05
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk elõtt 2021. június 16-án.MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szakszerű volt, professzionális. Igazából egyik sem engedett semmilyen kérdésben. De úgy tűnik, kialakítottak valamit, amiből egy munkakapcsolat lehet

– értékelte Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első találkozóját Angela Stent vezető amerikai Oroszország-szakértő a The New York Timesnak. De a liberális világlap is megjegyzi, bírálói aggasztó naivitásnak könyvelhetik el Biden makacs optimizmusát.

– Mindketten megkapták, amit akartak. De Putyin, azt hiszem, többet ért el a vártnál, tekintve a csúcsot megelőzően kapott főbb engedményeket, valamint hogy hárítani tudott a főbb kérdésekben

– fogalmazott Jack Keane nyugalmazott tábornok, az amerikai hadsereg volt helyettes vezérkari főnöke a Fox News jobboldali hírcsatorna szakértőjeként. Rebekah Koffler volt védelmi hírszerző, vezető Oroszország-szakértő ugyanott úgy vélte, Bidennek a csúcstalálkozóra már nem maradt diplomáciai mozgástere, miután előzőleg beleegyezett a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződés meghosszabbításába, valamint feloldotta az Északi Áramlat 2 gázvezetékre vonatkozó szankciókat. Ugyanezért bírálta az amerikai elnököt elődje, Donald Trump is, aki 2018-ban tárgyalt Putyinnal.

– Mi nem kaptunk semmit. Nagyon nagy teret engedtünk Oroszországnak. Én leállítottam a vezetéket, az Északi Áramlat 2-t, de most visszaadták nekik, és semmit sem kaptunk cserébe

– mondta. Putyin mindenesetre a tárgyalások másnapján megjegyezte: nincs köze a valósághoz annak a „kissé elkedvetlenítő képnek”, amelyet a média fest Bidenről. Az orosz elnök profinak nevezte amerikai hivatali partnerét, akivel szerinte a szerdai csúcson a kulcskérdésekben megértették egymást.

– Nagyon figyelmesen kell vele dolgozni – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt június 16-án
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

Biden pedig újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy bízik-e Putyinban.

– Ez nem a bizalomról szól, hanem az önérdekről – mondta. Hozzátette:

– Ahogy a régi mondás tartja: a puding próbája az evés. Hamarosan kiderül.

Moszkvában a csúcs után inkább új diplomáciai feladatokat látnak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta: nem olyan egyszerű, hogy – mint pedig a csúcson bejelentették – a két ország diplomáciai és konzuli tevékenysége visszatérjen a régi kerékvágásba. Peszkov a távirati iroda jelentése szerint egyben méltatta, hogy a két vezetőnek alkalma volt közvetlenül kifejteni az álláspontját, és megértenie, hol van lehetőség az együttműködésre, hol pedig nincs az álláspontok kategorikus eltérése miatt. Tájékoztatása szerint a csúcson felmerült annak a lehetősége, hogy Ukrajna ügyében Moszkva és Washington helyreállítsa a korábban köztük meglévő, de 2019-ben megszűnt konzultációs csatornát.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a Kommerszant orosz lapnak azt mondta, heteken belül megindulhat az orosz–amerikai párbeszéd a stratégiai stabilitásról. A diplomata jelentős eredménynek nevezte annak megerősítését, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és hogy ilyet nem szabad kirobbantani.

– Őszintén szólva, az elmúlt években egyre több kétségünk támadt ezzel kapcsolatban – mondta Rjabkov.

Kijevnek az a fontos, hogy Biden kiállt Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett – jelentette ki tegnap Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal egy illetékese az UNIAN hírügynökségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.