Az amerikai Perseverance marsjáró leszállt a vörös bolygón

Arra keresi majd a választ, hogy volt-e élet valaha a Marson?

2021. 02. 19. 9:09
null
-, 2021. február 17. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA által közreadott illusztráción a Perseverance marsjáró (lent) leszáll a Marsra. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretû Perseverance robot egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol folytatja a vörös bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutat, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kõzet- és talajmintákat gyûjt. MTI/AP/Amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel az Egyesült Arab Emírségek és Kína űrszondái után az amerikai űrügynökség (NASA) hárommilliárd dolláros Perseverance (Kitartás) marsjárója csütörtökön, közép-európai idő szerint este tíz óra előtt néhány perccel sikeresen leszállt a Marson. Tavaly júliusi indulása óta összesen 470 millió kilométert tett meg.

A Perseverance eddigi útja mentes volt a bonyodalmaktól, és a küldetés legnehezebb hét percén is sikeresen túljutott csütörtök este.

A rádiójelek a Földről a Marsra tíz és fél perc alatt jutnak el, vissza szintén. Azaz egy kiadott parancsról a visszajelzés 21 perc alatt érkezik meg.

Csakhogy az űreszköz hét perc alatt szállt le. Ez a hét perc az irányítók segítsége vagy beavatkozása nélkül történt. A 19 200 kilométer/órás sebességgel keringő berendezésnek hét perc alatt lényegében nulla kilométer/órás sebességre kellett lassulnia. Minden tökéletesen sikerült. A hővédő pajzs kiválóan működött, az ejtőernyő a megfelelő pillanatban nyílt ki, és a fékezőrakéták is az előre eltervezett időben kapcsoltak be. A precíz munkának köszönhetően simán talajt ért az eddigi legnehezebb, 1025 kilónyi marsjáró. Ezzel megkezdődött a Perseverance kétéves küldetése.

Pasadena, 2021. február 19.
A NASA TV által közreadott, a Perseverance marsjáró által készített kép, miután landolt a Mars Jezero nevű kráterében 2021. február 18-án. Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű Perseverance nevű robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson, ahol folytatja a vörös bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutat, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt
Fotó: MTI/EPA/NASA

A saját saját Twitter- és Facebook-fiókkal rendelkező Kitartás a NASA első olyan küldetése, amelynek elsődleges feladata egy másik bolygón az élet jeleinek kutatása.

Arra keresi a választ, hogy volt-e élet valaha a Marson?

A marsjáró a 46 kilométer széles, Jezero-kráterként ismert helyre érkezett, ami 3,9 milliárd évvel ezelőtt egy tó lehetett egy folyódeltával. Az ott található sziklákban és talajban keres a következő két évben a marsjáró mikrofosszíliákat. A megkövesedett bizonyítékok igazolhatják a múltbeli mikrobiális életet, valamint további információkkal szolgálhatnak az ősi Marsról. Az energiáját radioaktív termoelektromos generátorral biztosító űreszköz az első, amelyet az emberiség kifejezetten a valamikori élet nyomai utáni kutatására küldött a vörös bolygóra. A kőzetmintákat a Perseverance nemcsak vizsgálja, hanem bekapszulázva félre is teszi, hogy egy későbbi űreszköz összegyűjthesse, majd egy másik elszállíthassa azokat a Földre – valamikor a 2030-as évek elején. Ezzel elsőként hoznának mintát egy kőzetbolygóról. Ugyancsak fontos elem az a kísérlet, amellyel oxigént vonnának ki a Mars főleg szén-dioxidból álló légköréből.

A Kitartás az ősi élet bizonyítékainak kutatása mellett a Mars éghajlatát és geológiáját tanulmányozza. Tervezett működése alatt körülbelül 24 kilométert tesz meg, nem egyszerre, hanem apránként. A Perseverance óránként elvileg akár 160 métert is megtehet, azaz háromszor gyorsabban haladhat a korábbi marsjáróknál. Az űreszköznek útitársa is van: a nyolcvanmillió dollárból épített Ingenuity, azaz a Találékonyság névre keresztel helikopter – az első eszköz lehet, amely egy másik bolygón repül. A szakemberek öt próbarepülést terveznek, amiket a Perseverance a kameráival rögzít. A mindössze 1,8 kg-os helikoptert napelemek és beépített elemek működtetik. A Mars hihetetlenül ritka atmoszférával rendelkezik, ezért az Ingenuity hiperkönnyű, ugyanakkor a Földön alkalmazottnál nagyobb és gyorsabb rotorok kellettek a felemelkedéshez. Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználják a jövőben a Marsra küldendő robotrepülők tervezésekor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.