Az amerikaiak tagadják, hogy maszkszállítmányokat térítettek volna el

Miközben egyre súlyosabb a járványügyi helyzet az Egyesült Államokban, több olyan hír is napvilágot látott, amely szerint amerikai tisztségviselők térítettek el több védőfelszerelés-szállítmányt. Az USA és az érintett amerikai cégek szerint nem történt ilyen incidens.

2020. 04. 07. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3M nevű egyesült államokbeli multinacionális ipari konglomerátum a hétvégén tagadta azokat a német vádakat, amelyek szerint a cég tisztségviselői kétszázezer, Berlin által rendelt maszkot térítettek el Thaiföld fővárosában, Bangkokban. Az amerikai cég a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: nincs tudomása maszkok lefoglalásáról, és arról sem rendelkeznek dokumentációval, hogy a bangkoki reptérről egy szállítmány tartott volna Berlinbe – adta hírül a Deutsche Welle.

A cég azután szólalt meg nyilvánosan, hogy Berlin tartományi belügyminisztere, Andreas Geisel pénteken „modern kalózkodással” vádolta meg az Egyesült Államokat, azt híresztelve, hogy eltérítettek egy szállítmányt, amelyben FFP-2-es szűrőkkel ellátott maszkok voltak. A védőeszközöket a német fővárosban szolgálatot teljesítő rendőröknek szánták volna Geisel elmondása szerint. A belügyminiszter úgy tájékoztatott, hogy a maszkokat Kínában gyártották és már ki voltak fizetve.

Az elmúlt napokban több hasonló történet is napvilágot látott. Ismeretes, hogy a koronavírus-pandémia miatt globálisan szinte egyszerre jelentkezett óriási igény maszkokra és különböző védőfelszerelésekre. A jellemzően Kínában gyártott termékek hiánycikknek számítanak szinte az egész világon. Az elmúlt héten Franciaországban az újságok címoldalára került egy hasonló hír, amely szerint ismeretlen amerikai vevők térítettek el Sanghajból a franciaországi Grand Est régióba tartó maszkszállítmányokat. Az Egyesült Államok hivatalosan tagadta ezeket a vádakat. Egyes hírek szerint hasonló eset Kanadában is előfordult, itt Justin Trudeau kormányfő arra kérte a felelős minisztert, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.