Az aranyketrecbe zárt dubaji hercegnő

Latifa al-Maktúmot állítólag egy villában tartja fogva az apja, amiért megpróbált megszökni az országból.

2021. 02. 20. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A családja megerősítette, hogy őfelségére otthon vigyáznak, családja és egészségügyi szakemberek támogatásával. Egyre jobban érzi magát, és reméljük, a megfelelő időben újra a nyilvánosság elé léphet” – ezekkel a szavakkal igyekezett megnyugtatni az Egyesült Arab Emírségek londoni nagykövetsége azokat az aggodalmaskodókat, akik szót emeltek Latifa dubaji hercegnő rejtélyes eltűnése miatt. A 35 esztendős Latifa al-Maktúm a dubaji sejknek, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének és alelnökének, a világ egyik leggazdagabb – a vagyonát tízmilliárd dollárra becsülik – és legbefolyásosabb emberének, Mohammed al-Maktúmnak az egyik lánya nagyjából harminc gyermeke közül. Élete mégsem irigylésre méltó: nemrégiben olyan felvételek jutottak a BBC birtokába, amelyeken a hercegnő arról panaszkodott, hogy 2018 óta egy villában raboskodik. A telefonnal rögzített videóban arról mesélt, hogy fogságban tartják, nem hagyhatja el az épületet, ablakait rács védi, a nap 24 órájában rendőrök vigyáznak rá, még a felvételt is csak a mosdóban tudta rögzíteni – az egyetlen helyiségben, amelyet magára tudott zárni.

– Minden nap aggódom a biztonságom miatt, a rendőrség azzal fenyeget, hogy soha többé nem látom a napot

– állította a nő kétségbeesetten.

Hogy miért tartanának egy dubaji hercegnőt bezárva, mint valami mesében? Latifa már korábban is okozott kínos perceket az uralkodócsaládnak. Három évvel ezelőtt ugyancsak a világhálóra feltöltött videóban arról panaszkodott, hogy hazájában elnyomják, nem vezethet, nem utazhat, úgy vélte, az élete is veszélyben van. Felidézte, hogy egyszer már tinédzser korában megpróbált megszökni, de a határon elfogták, megverték, megkínozták. Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nő merő luxusban élt, professzionálisan búvárkodott és ejtőernyőzött. Mindenesetre 2018-ban ismét megpróbált elmenekülni, ezúttal egyik barátjával átautóztak Ománba, majd jetskivel feljutottak Hervé Jaubert, egy korábbi francia titkos ügynök jachtjára. A tervük állítólag az volt, hogy néhány millió dollárt követelnek a dúsgazdag apától azért cserébe, hogy ne teregessék ki a médiának a kellemetlen incidenst. Eddig azonban már nem jutottak el: néhány nappal később India partjainál a helyi és az arab állam kommandósai rajtuk ütöttek, és a fiatal lányt visszatoloncolták hazájába. Azóta lényegében nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Latifa hercegnő és barátja úton Ománba
Fotó: Facebook/Free Latifa

A nagy nemzetközi figyelem annak is köszönhető, hogy a barátai Free Latifa néven azóta egy alapítványt is létrehoztak a hercegnő kiszabadítására. Most is a telefont állítólag ők csempészték be hozzá a villába, és a felvételek a segítségükkel jutott el a BBC-hez. Latifa ügye már a legfelsőbb körökig is eljutott. A legújabb kiszivárgott videó után az ENSZ bizonyítékokat követelt, hogy a nő életben van. Aggodalmát fejezte ki mások mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Dominic Raab külügyminiszter is – a kezük azonban meg van kötve.

Ráadásul nem Latifa hercegnő az első, aki megszökött Dubajból. Egyrészt már a videóban is arról vall, hogy korábban 2000-ben az egyik nővére is megpróbált elmenekülni, másrészt ugyancsak nagy port kavart, hogy Mohammed al-Maktúm egyik felesége, Haja Bint al-Husszein hercegnő is új életet kezdett Nagy-Britanniában. Jordánia volt királyának, Husszeinnek a lánya, a mostani uralkodó, II. Abdullah féltestvére 2004-ben ment hozzá a dubaji sejkhez, ám elmondása szerint férje elnyomta, megfenyegette. Ezért néhány éve összepakolt, és egy 85 millió fontos (harmincmilliárd forintos) londoni villában „húzta meg magát”, ahová két gyermeküket is magával vitte, emellett 31 millió fontot (tízmilliárd forintot) is a bőröndbe pakolt. A gyermekelhelyezési per során ráadásul az is kiderült, hogy a hercegnő az egyébként nős testőrével csalta meg éveken át a férjét.

Mohammed bin Rasid al-Maktúm, Haja Bint al-Husszein, Edward herceg és Erzsébet királynő az ascoti derbin 2016-ban
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.