Az emberek szerint nem rasszista a rendőrség, mégis rengeteg támadás éri őket

Egy felmérés szerint a rendőrök körében nem gyakoribb a rasszizmus, mint más szakmákban, mindazonáltal egy statisztika szerint az elmúlt húsz évben több mint duplájára nőtt az ellenük intézett támadások száma. Ám nem csak a rendőröket támadják, a fővárosban a bűnbandák harcában csaknem háromszázan sérültek meg.

Forrás: V4NA2021. 02. 23. 14:12
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában rengeteg kritika éri a francia rendőröket, az utóbbi időben sokan vádolták őket erőszakkal és rasszizmussal is. Az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint azonban

a megkérdezettek több mint háromnegyede, egészen pontosan 78 százalék úgy véli, hogy nem gyakoribb a rasszizmus a rendőrség köreiben, mint más szakmáknál.

A válaszadók 67 százaléka szerint nem több a rasszista a rendőrség köreiben, mint máshol, 11 százalék pedig még ennél is kedvezőbben vélekedik a francia rendőrökről, szerintük ugyanis kevesebb a fajgyűlölet a rendőrségnél, mint más munkahelyeken. Ugyanakkor a megkérdezettek 18 százaléka úgy gondolja, hogy a rendőrség berkein belül nagyobb arányban fordul elő a rasszizmus, mint más munkahelyeken, három százalék pedig nem nyilatkozott.

A felmérés eredményét közzétevő France Bleu hírportál arról is beszámol, hogy Franciaország szomszédos országaiban ettől eltérő a rendőrség megítélése. Az olaszoknál ugyanis 31 százalék nyilatkozott úgy, hogy kevesebb a rasszizmus a rendőrségnél, mint máshol, ez az arány az Egyesült Királyságban 26 százalék, a németeknél pedig 20 százalék.

A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy a franciák háromnegyede úgy véli, hogy a rendőrség nem kap elég elismerést.

71 százalék szerint a francia rendőrök hatékonyan és kellő hozzáértéssel dolgoznak, ugyanakkor 83 százalék úgy nyilatkozott, hogy szerintük nem áll elég eszköz a rendőrök rendelkezésére. Ami az emberek iránti tiszteletet illeti, a válaszadóknak kevesebb mint egyharmada, 31 százalék gondolja úgy, hogy a rendőrök nem tanúsítanak kellő tiszteletet a lakossággal szemben, 32 százalék szerint pedig nem megfelelő a francia rendőrök kiképzése.

Tény, hogy nem könnyű a francia rendőrök dolga. A Le Monde napilap által közzétett adatok szerint az elmúlt két évtizedben több mint a duplájára nőtt az ellenük elkövetett erőszakos támadások száma. A napilap információi alapján naponta több mint 85 esetben éri valamilyen támadás a francia rendőröket és nem kiárt, hogy ez a számadat alábecsüli a tényleges adatokat.

Fotó: La Monde

Míg 2000-ben éves szinten 13 392 esetben támadtak rá a francia rendőrökre, addig 2019-ben már ennek több mint a kétszerese, 31 257 eset került feljegyzésre.

2020-ban ugyan valamelyest csökkentek az adatok, mivel tavaly 27 659 rendőrök elleni támadás volt a statisztikák szerint, de ne felejtsük el, hogy márciustól karantén volt érvényben. Tavaly a fővárosban volt a legtöbb rendőr elleni támadás, összesen 2916 eset, a megyéket tekintve pedig a migránsok által közkedvelt, a Párizs északi szomszédságában lévő Seine-Saint-Denis megyében, szám szerin 2992 alkalommal.

Az idei év sem indult valami biztatóan a francia rendőröknek. 2021 januárjában összesen 2288 támadást jegyeztek fel.

A legutóbbi eset Somme megye Saint-Gratien nevű településén történt, ahol mintegy száz személy a kijárási tilalom ellenére kerti mulatságot rendezett, majd a kiérkező rendőröket kövekkel dobálták meg. Az incidensről készült felvételt az SICP rendőrszakszervezet tette fel a Twitterre.

 

A bűnözők azonban nem csak a rendőrökre támadnak, tavaly Franciaországban rendkívül sok bandaháború volt. Csak a fővárosban három halálos áldozatot és 280 sérültet eredményeztek a bandák közötti összecsapások, annak ellenére, hogy kétszer is volt országos karantén.

Fotó: La Parisien

A Le Parisien cikkéből kiderül, hogy a legtöbb esetben kést használtak egymás ellen a bandatagok és azt is láthatjuk, hogy a legtöbb összecsapás a nyári hónapokban történt. A tizenhat bandaháborúnak csaknem a fele, hét incidens június és augusztus között volt, de az idei év sem indult jobban, az egész országot megrázta az ukrán származású 15 éves fiú, Yuriy esete, akit január közepén egy tízfős banda vert félholtra a fővárosban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.