Az EP üdvözölte Várhelyi Olivér tervét

Elismerő szavakkal illették az Európai Parlamentben a bizottság friss bővítéspolitikai terveit, amelyeket Várhelyi Olivér ismertetett hétfő este Strasbourgban. A bővítés kérdésében szkeptikus francia elnök, Emmanuel Macron pártjának részéről is dicsérték az elhangzottakat. Várhelyi szerint mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

2020. 02. 11. 9:09
VÁRHELYI Olivér
Észak-Macedónia és Albánia integrációját sürgette a diplomata Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Angela Merkel és Orbán Viktor berlini találkozóján is hangsúlyos szerepet kapott az Európai Unió potenciális bővítése, Várhelyi Olivér bővítési biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) hétfő esti ülésén prezentálta az uniós bizottság Nyugat-Balkánra vonatkozó terveit. A magyar diplomata gyakorlatilag megerősítette a múlt héten Brüsszelben bemutatottakat, miszerint egy megbízható, dinamikus, kiszámítható és mindenekelőtt minél magasabb politikai szinten zajló bővítési folyamatra van szükség. Várhelyi a plenáris ülésen megismételte azt is: még a májusi EU–Nyugat-Balkán találkozó előtt meg kell indítani a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

– Szkopjei és tiranai látogatásom alkalmával elmondtam, hogy a reformok végrehajtását a továbbiakban is folytatni kell. Ugyanakkor az EU-nak is teljesítenie kell a vállalásait – hangsúlyozta a magyar biztos, aki szerint a nyugat-balkáni államokat mind inkább jövőbeli uniós tagországokként kell kezelni.

– A döntés további halasztása az egész régió stabilitását alááshatja – fogalmazott, és sürgette, hogy a tagállami vezetők akár már a márciusi EU-csúcs alkalmával döntsenek az észak-macedón és albán tárgyalások megkezdéséről.

A tavaly októberi EU-csúcson Franciaország, Hollandia és Dánia is megvétózta Szkopje és Tirana uniós integrációjának előrelépését. Ebben a válsághelyzetben kellett lendületet adni a bővítési folyamatnak. Várhelyi Olivér, az új Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikáért felelős tagjaként eddig látszólag sikeresen veszi az akadályt, az EP nagy frakcióinak zöme ugyanis elismerően beszélt a frissen bemutatott mechanizmusról.

– Az új bővítési módszertan hatékony, eredményorien­tált és megfelelően rugalmas ahhoz, hogy Montenegrónak és Szerbiának is előnyös legyen – fogalmazott a tegnapi ülésen Gál Kinga az Európai Néppárt képviseletében felszólalva. A fideszes képviselő dicsérte Várhelyi Olivért, aki szerinte rövid időn belül egy jól megalapozott megoldással állt elő. – Mindkét ország teljesített, itt az idő, hogy az unió is teljesítsen, ne veszítse el a szavahihetőségét – mondta Észak-Macedóniával és Albániával kapcsolatban.

Észak-Macedónia és Albánia integrációját sürgette a diplomata
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magyar bővítési biztos az uniós parlament baloldaláról is elismerő szavakat kapott. A horvát baloldali EP-képviselő Tonino Picula is gratulált az új módszertanhoz. Mint mondta, ez megmutatja, hogy az EU válsághelyzetben is képes megfelelően reagálni. Az általában kritikus Zöldek is éltették a terveket, főként azt, hogy a bizottság az uniós zöldmegállapodás végrehajtásába is bevonná a bővítés és szomszédságpolitika célországait.

A leginkább biztató jel, hogy az Emmanuel Macron-féle Köztársaság Lendületben párt részéről is üdvözölték az elhangzottakat.

– Ez nem egy ürességtől kongó nyilatkozat – mondta Na­thalie Loiseau, aki szerint végre az EU felismerte, hogy nem bürokratikus, hanem egy színtisztán politikai színezetű kérdésről van szó. A francia politikus kifejezetten dicsérte azt is, hogy Várhelyi módszertana szerint a reformok terén elért haladást pozitív ösztönzőkkel jutalmaznák, míg a követelmények nem teljesítése akár szankciókkal is járhatna.

Utóbbit a bővítés terén szkeptikus Párizs már egy ideje szorgalmazza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.