Az EU jogállamiság-politikája bizonytalan alapokon nyugszik

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének szakértője szerint az Európai Unió (EU) jogállamiság-politikájának rendkívül bizonytalan a jogi alapja.

Forrás: MTI2019. 07. 26. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gát Ákos Bence pénteken az M1 aktuális csatornán kiemelte, a magyar alkotmányban erősebben jelenik meg a jogállamiság, mint az unió alapszerződésében, amelyből inkább az derül ki, hogy az EU-nak nincs hatásköre beleszólni minden tagállami kérdésbe a jogállamiságra hivatkozva.

Ennek ellenére egyre erősebb vizsgálati mechanizmusokat próbálnak bevezetni erre az értékre hivatkozva, és ebbe a sorba illeszkedik az a nemrég felmerült javaslat is, amely minden tagállam rendszeres monitorozását javasolja.

A jogállamiság-politika folytatása azonban az új uniós elnökségen múlik majd – tette hozzá a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.