Az istenkáromlás szabad, a nőgyűlölet tilos Skóciában

A skót kormány törvénytervezetét jelenleg az edinburghi parlament igazságügyi bizottsága vitatja meg.

2020. 05. 11. 20:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az istenkáromlást tiltó törvényt hatályon kívül helyezik Skóciában, ellenben hét év börtönbüntetéssel sújthatják ezentúl mindazokat, akik a vallásuk, etnikumuk, szexuális irányultságuk, koruk vagy fogyatékosságuk miatt uszítanak mások ellen – ezt tartalmazza a skót kormány áprilisban bejelentett törvénytervezete, amelyet jelenleg az edinburghi parlament igazságügyi bizottsága vitat meg.

– A gyűlöletre való uszítás olyan társadalmi légkört teremthet, amelyben az emberek megkülönböztetése elfogadottá válik – nyilatkozta a jogszabály-tervezet bejelentésekor Humza Yousaf igazságügyi tárcavezető, Skócia első olyan minisztere, aki pakisztáni-kenyai származású muzulmánként valamely etnikai-vallási kisebbséghez tartozik.

A szóban forgó törvény értelmében szigorítják a fent említett csoportok elleni uszítás büntetési tételeit, de ezentúl a koruk alapján diszkriminált személyeket is áldozattá nyilvánítják – írja a The Scottish Sun. Feminista szervezetek nyomására a jogszabályt később úgy módosíthatják, hogy a nőgyűlölet is bűncselekménynek minősül majd. A változtatások egyik elemeként eltörlik az istenkáromlás évszázadok óta hatályban lévő tilalmát, amelynek megszegéséért utoljára 1697-ben szabtak ki halál-, 1842-ben pedig börtönbüntetést. A skót kormány megfogalmazása szerint az istenkáromlás kriminalizálása „nem tükrözi azt a fajta társadalmat, amelyben élünk”.

TEKINTÉLYELVŰ IDEOLÓGIÁK LABORATÓRIUMA

Az új törvénytervezet rengeteg kritikát kapott a szólásszabadság veszélyeztetése miatt.

– Egy keresztény lelkész és egy muszlim hitoktató például kifejtheti-e majd rosszallását az azonos nemű párkapcsolatok miatt, anélkül, hogy gyűlöletre való uszítás vádjával elítéljék őket? – tette fel a kérdést a The Scotsmanben megjelent véleménycikkében Murdo Fraser, a Skót Konzervatív Párt parlamenti képviselője.

– Mostantól kezdve bárki bajba kerülhet, ha beszélgetőtársa sértőnek találja a szavait. Skócia a tekintélyelvű ideológiák laboratóriumává vált. Ez a párt a dajkaállam híve és a legilliberálisabb párt egész Nyugat-Európában – mondta Brendan O'Neill brit politikai elemző az edinburghi kormányt irányító Skót Nemzeti Pártról, amely egyebek mellett Skócia Egyesült Királyságtól való elszakadását tűzte ki céljaként.

A The Spectator brit konzervatív magazin szerint a skót kormány nem tesz mást, mint modern köntösbe bújtatja az istenkáromlást tiltó törvényt. – Humza Yousaf tulajdonképpen új no-go zónákat jelölt ki. Mi lesz majd a sorsa azoknak, akik a következő véleményt fogalmazzák meg: a gender nem társadalmi képződmény, hanem a biológiai valóság; az abortusz erkölcstelen; a legjobb családmodell egy nő és egy férfi házasságán alapszik? – teszi fel a – költői – kérdést a szerző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.