Békülne az ellenzékkel Lukasenka

Több mint négy órán keresztül beszélgetett a börtönben a belarusz ellenzéki vezetőkkel Aljakszandr Lukasenka.-

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 11. 13:58
null
Fotó: Bendarzsevszkij Anton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négy órán keresztül beszélgetett a börtönben a belarusz ellenzéki vezetőkkel Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő. A találkozó váratlanul, szombaton történt, amiről a belarusz vezető hivatalos Telegram-csatornája számolt be, bár a beszélgetés részleteit nem közölték. Lukasenka mellett tizenegy fő vett rajta részt, köztük a korábban az elnök legfontosabb politikai ellenfelének tartott Viktor Babariko és fia, az ellenzéki kampánystáb koordinátora, Jurij Voszkreszenszkij, és a koordinációs tanács tagja, Lilija Vlaszova.

A létrejött találkozó annak jele lehet, hogy Lukasenka több hónap után hajlandó tárgyalni a belarusz ellenzékkel, és ilyen módon is próbálja megoldani az országban több mint két hónapja tartó belpolitikai válságot. Az augusztus 9-én tartott elnökválasztásokon a hatóságok nem engedték indulni a három legesélyesebbnek tartott elnökjelöltet: Viktor Babarikót, Szergej Cihanouszkijt és Valerij Cepkalót. Babarikót és Cihanouszkijt májusban tartóztatták le, míg Cepkalo külföldre emigrált a hatóságok üldözésétől tartva. Az elnökválasztásokon végül Cihanouszkij felesége, Szvjatlana indult. A hivatalos adatok szerint Lukasenka több mint 80 százalékkal nyerte a választásokat, miközben az ellenzék szerint az országot 26 éve irányító vezető legfeljebb harminc százalékot szerzett, és a voksolás valódi győztese Cihanouszkaja. Az országban azóta nem csitulnak a sztrájkok és tömegtüntetések, amelyeken több százezer ember vesz részt hétről hétre. Lukasenka szeptember végén, titokban megtartott elnöki beiktatását az európai államok – köztük Magyarország – nem ismerték el, és nem fogadják el legitim vezetőként.

Szergej Cihanouszkij Lukasenka börtönlátogatását követően lehetőséget kapott rá, hogy 134 nap után, most először telefonon beszéljen az augusztus közepe óta Vilniusban tartózkodó feleségével, Szvjatlanával. Az elmúlt hónapokban a belarusz ellenzék egyik szimbólumává vált Szvjatlana Cihanouszkaja szerint azonban a látogatással Lukasenka inkább öngólt lőtt, mert elismerte a politikai foglyok létezését, ráadásul börtönben nem is lehet tárgyalásokat folytatni.

– A mai események a közösen folytatott nyomásgyakorlásunk eredményei. Ezen a találkozón Lukasenka elismerte a politikai foglyok meglétét, akiket korábban közönséges bűnözőknek nevezett. Ha meg akarja mutatni azt, hogy kész a párbeszédre, akkor a politikai foglyokat azonnal el kell engednie

– kommentálta a látogatást Cihanouszkaja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.