Belarusz a saját polgárai előtt is lezárta a nyugati határait

Az ország saját állampolgárai sem tudnak bejutni Belaruszba, ami egyedülállónak mondható Európában.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 30. 10:51
null
Minszk, 2020. október 25. Fegyveres rohamrendõrök állnak õrt, miközben több mint százezer ember az elnökválasztás eredménye ellen tüntet Minszkben 2020. október 24-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással Minszkben 2020. október 25-én. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz ideiglenesen lezárta a határait a szomszédos országokban kialakult járványügyi helyzetre tekintettel. A Litvániával, Lengyelországgal, Lettországgal és Ukrajnával közös határátkelők megszűntek, és jelenleg csak Oroszország felé maradt nyitva az út, illetve még be lehet jutni az országba a minszki nemzetközi repülőtéren keresztül is. A korlátozások nem terjednek ki az áruszállításra és a diplomáciai képviseletekre.

Az intézkedés különlegességét az adja, hogy Minszk a határait mindenki előtt lezárta, tehát nemcsak a külföldiek,

de az ország saját állampolgárai sem tudnak bejutni a kelet-európai államba, ami egyedülállónak mondható Európában.

A korlátozásokat nem jelentették be előre, az intézkedésről csütörtök délután számoltak be a legnagyobb belarusz hírportálok, amikor kiderült, hogy a nyugati határszakaszokon nem engedték vissza az országba hazatérő lakosságot. Estére végül a határlezárást a belarusz határrendészet is megerősítette a Telegram csatornáján, de a közleményből nem derült ki, hogy a korlátozások meddig tartanak.

Az augusztus 9-i elnökválasztás után elmérgesedett a viszony Belarusz és nyugati szomszédjai között.

Litvánia és Lengyelország az elsők között követelte a belarusz elnökkel, Aljakszandr Lukasenkával szembeni fellépést, a demokratikus átalakulást és az emberi jogok betartását. A választások eredményét elutasították, és Lukasenka újabb elnöki ciklusát sem fogadták el, illegitim vezetőnek tartják. Az Európai Unió végül október elején két szankciós csomagot fogadott el a hatósági erőszakban és választások lebonyolításában részt vevő belarusz tisztviselőkkel szemben, közte Lukasenka ellen is. Ukrajna óvatosabban fogalmazott, de szintén kiállt a belarusz ellenzék mellett. A belarusz ellenzék legismertebb arcai a szomszédos országokba menekültek, és onnan buzdítanak a rendszerrel szembeni küzdelemre, úgy mint a korábbi elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja vagy a volt kulturális miniszter, Pavel Latusko. Az ellenzéki hírportálok egy része Varsóból vagy Vilniusból működik.

Az elnökválasztás eredménye ellen tüntető tömegek Minszkben 2020. szeptember 27-én Fotó: MTI/AP/TUT.by

A belarusz vezető már szeptemberben is emlegette a nyugati határok lezárását, mert szerinte a Nyugat aktív szerepet vállalt a belarusz ellenzéki mozgalom támogatásában. A belarusz állami sajtóban sorra jelentek meg riportok varsói, vilniusi vagy kijevi „kiképzőtáborokról”, a lakosságot pedig azzal riogatták, hogy a NATO támadásra készül. Minszk végül aktív katonai gyakorlatokat is elrendelt a nyugati határai mentén, amelyekbe egy orosz katonai kontingenst is bevontak.

Szakértők szerint így a csütörtök délután váratlanul történt lépésnek valójában nincs köze a járványügyi helyzethez, Lukasenka az országban harmadik hónapja tartó tüntetéseket próbálja megfékezni.

A belarusz hatalommal szembeni ellenállás hétfőn új szintre lépett: az országban általános sztrájkot hirdettek, aminek következtében a legnagyobb állami gyárak, vállalatok megbénultak, hétvégére pedig minden korábbinál nagyobb tüntetésekre készülnek az ellenzék vezetői.

A Covid–19 elleni küzdelemben Minszk sajátos utat választott: Lukasenka tavasszal elbagatellizálta a járvány hatását, és arról beszélt, hogy a vírus elleni legjobb védekezés a sok munka és a vodka fogyasztása. Az országban nem vezettek be korlátozásokat, a küzdelem legfeljebb a tömegközlekedési eszközök fertőtlenítésében merült ki. Ez lehetett az egyik oka a hatalom népszerűségvesztésének, illetve annak, hogy erős polgári aktivizmus bontakozott ki a szájmaszkok használatára való buzdítással és a távolságtartás hirdetésével. Péntekig a kelet-európai államban a hivatalos statisztika szerint 96 ezren betegedtek meg, és a napi új fertőzések száma elérte az ezer főt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.