Bennett: Irán támadta meg az izraeli üzemeltetésű hajót

Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott, „a magunk eszközeivel át fogjuk adni üzenetünket”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 01. 14:12
null
Fokváros, 2021. július 31. A 2021. július 31-én közreadott, 2016. január 2-án készült képen a libériai zászló alatt hajózó Mercer Street nevû olajszállító tartályhajó Dél-Afrika fõvárosa, Fokváros partjai közelében. Az izraeli tulajdonú Zodiac Maritime nevû cég által üzemeltetett hajót támadás érte Omán térségében 2021. július 30-án. A támadásban a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette. Izrael Iránt vádolta a támadás végrehajtásával, és kemény válaszlépés szükségességét hangsúlyozta. MTI/AP/Johan Victor/Johan Victor Fotó: Johan Victor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy cáfolata ellenére Irán hajtotta végre csütörtökön a két emberéletet követelő támadást az izraeli működtetésű teherhajó ellen Omán térségében – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet. Noha az iráni külügyminisztérium azt állította, hogy Izrael vádjai hamisak, de Naftali Bennett a kormány vasárnapi ülésén elutasította Teherán tagadását.

– Irán megpróbál kibújni alóla, de egyértelműen kijelentem, hogy övé a felelősség

– jelentette ki Bennett.

A július 31-én közreadott, 2016-ban készült képen a libériai zászló alatt hajózó Mercer Street nevű olajszállító tartályhajó Dél-Afrika fővárosa, Fokváros partjai közelében
MTI/AP/Johan Victor

Az iráni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Teherán nem vett részt az Ománi-öbölben a Mercer Street nevű hajó elleni támadásban, miután Izrael Iránt vádolta már néhány órával az incidens után. Az izraeli kormányfő úgy fogalmazott, „az elmúlt napokban a világ újabb emlékeztetőt kapott az iráni agresszióról, ezúttal a tenger közepén. A hajó elleni dróntámadással az irániak egy izraeli célpontra lőttek.”

– A magunk eszközeivel át fogjuk adni üzenetünket

– ígért választ az izraeli miniszterelnök a hajó elleni akcióra. Bennett hozzátette: „Irán bűnös magatartása nemcsak Izraelre nézve veszélyes, hanem a hajózás és a nemzetközi kereskedelem szabadságának globális érdekeit is sérti”.

A kormányfő elmondta, hírszerzési bizonyítékaik vannak és elvárják, hogy a nemzetközi diplomácia egyértelművé tegye az iráni rezsim számára, hogy súlyos hibát követett el. Jaír Lapid külügyminiszter megtárgyalta amerikai és egyesült királyságbeli kollégáival az Irán elleni nemzetközi választ. A valószínűleg drónnal elkövetett támadásban életét vesztette a legénység két, brit, illetve román állampolgárságú tagja, de Izraelen kívül eddig egyik ország sem nevezte meg Iránt elkövetőnek. A támadás pontos részletei egyelőre nem ismeretesek. Izraelben ártatlan emberek elleni terrorizmusnak és a tengeri kereskedelmi útvonalak megsértésének nyilvánították az incidenst, és a Ynet szerint várhatóan panaszt nyújtanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

A támadást csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű közepes méretű tartályhajó ellen, amely a tanzániai Dar esz-Szalaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott. A Reuters hírügynökségnek hírszerzési jelentéseket ismerő amerikai és európai források is azt mondták, hogy a fő gyanúsított az ügyben Irán, de kormányaik továbbra is bizonyítékokat keresnek ennek alátámasztására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.