Bevándorlás: Draghi is tisztában van a helyzet komolyságával

A kormányra került jobboldali pártok irányváltást sürgetnek az új olasz miniszterelnöktől.

2021. 02. 28. 6:50
null
Lamnpedusa, 2020. augusztus 29. Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án. Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio

A kormányra került jobboldali pártok irányváltást sürgetnek az új olasz miniszterelnöktől.

A Mario Draghi vezette kabinet egyik legnagyobb kihívása a bevándorlás szabályozása lesz, a tavaszi éghajlat és a kedvező hajózási viszonyok ugyanis ösztönző erővel hatottak az Afrikából elvándorló tömegekre.

Ismét az összeomlás szélére került a Lampedusa szigetén található Contrada Imbricola hotspot

– írja az Il Giornale napilap. A kétszáz fő befogadására alkalmas központba ismét ezer bevándorlót zsúfoltak.

Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Komoly aggodalomra ad okot a tendencia. Az idei év első két hónapjában 4200 bevándorló érkezett tengeri útvonalon Olaszország partjaihoz, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2320-an. 2019-ben, a jobboldali Matteo Salvini belügyminisztersége idején csupán 262 bevándorló lépte át Itália határait ugyancsak az első két hónapban. Tavaly közel nyolcvanezer bevándorlót helyeztek el a befogadóközpontokba, a benyújtott menedékkérelmek 21 százalékát ítélték jogosnak, de a migránsok maradék 79 százaléka továbbra is az ország területén tartózkodik,

a kiutasításra felszólító okmány ugyanis nem garantálja, hogy az országot valóban el is hagyják.

Mario Draghi kormányfő tökéletesen tisztában van a helyzet komolyságával. Ezt igazolja a római felsőházban elhangzott, kormányprogramját felvázoló beszéde is, melyben kitért az ország területén illetéktelenül tartózkodók visszatoloncolására. Luciana Lamorgese belügyminiszter a közelmúltban többször felvetette a problémát, konkrét megoldások azonban egyelőre nincsenek.

Mario Draghi új olasz miniszterelnök a parlament alsóházának római üléstermében 2021. február 18-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Kétség nem férhetett hozzá, hogy a két hete alakult kormányban az igen ellentétes politikai világnézetet képviselő koalíciós partnerek egyik ütközési felülete az ország bevándorlás politikája lesz. Mario Draghi meghagyta belügyminiszternek a balközép Demokrata Párt politikusát, Luciana Lamorgesét, ami a kikötők nyitva tartását feltételezheti. A miniszterhelyettesek kinevezése azonban arra enged következtetni, hogy Draghi egyensúly teremtésre törekszik. A belügyi tárca helyettesi posztjára ugyanis a bevándorlásellenes, jobboldali Liga képviselője, Nicola Molteni került. Draghi döntése felháborodást váltott ki a baloldalon, mivel távozásra kényszerítette azt a Matteo Maurit, aki a Matteo Salvini nevéhez fűződő szigorú migrációs intézkedések eltörléséért felelős – számol be a La Repubblica napilap.

– Jobb a döntéshozók asztalánál helyet foglalni, mint az ablakból szemlélődni– véli Salvini, a Liga elnöke, akinek nem titkolt szándéka többek között a bevándorlási politika módosítása.

– Biztosak vagyunk abban, hogy hatással lehetünk a migrációs helyzetre. Sürgősen változtatnunk kell a tavalyi tendencián, mivel háromszorosára növekedett az országba illetéktelenül érkezők száma. Az európai szabályrendszer betartása a célunk

– nyilatkozta lapunknak Matteo Salvini. A Liga elnöke elmondta, tökéletesen egyetértenek a Draghi által sürgetett irányvonallal, mely felgyorsítaná és hatékonyabbá tenné az ország területén illetéktelenül tartózkodók kitoloncolását.

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője nyilatkozik a lombardiai regionális kormány székhelye, a Lombardia-palota előtt 2021. február 8-án
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Az ellenzékben maradt jobbközép Olasz Testvérek képviselői azonban egyáltalán nem mutatkoznak optimistáknak. – Hogyan érhetnének el valódi szigorításokat? – nyilatkozta lapunknak szkeptikusan Ignazio La Russa. A Giorgia Meloni pártvezető jobbkezeként közismert képviselő szerint az egymástól szélsőségesen távol álló politikai pártok nemcsak a bevándorlás, de gazdasági kérdésekben sem fognak dűlőre jutni. Hangsúlyozta, hogy amennyiben Draghinak lesz elég bátorsága az irányváltáshoz, akkor pártja mindenben támogatni fogja az ellenzék soraiból. Az illegális bevándorlás valódi megfékezésére azonban egyedüli megoldásként a Földközi-tengeren felállított hajóblokádot tartják – zárta nyilatkozatát.

– Súlyos károkat okozott az országnak az előző, Giuseppe Conte vezette kormány a kikötők megnyitásával

– kommentálta az eseményeket lapunknak Maurizio Gasparri, a Ligával együtt a Draghi-kormányba lépő jobboldali Hajrá Olaszország szenátora. Úgy fogalmazott, hogy bízik Draghi szakértelmében és abban is, hogy szigorításokat vezet be a bevándorlás terén. – Személy szerint azzal is megelégednék, ha nem kellene még komolyabb károkat elszenvednünk. Amikor pedig egy jobbközép többségű koalíció kerül végre kormányra, akkor leszámolunk az illegális bevándorlással – osztotta meg jövőbeli terveit lapunkkal a szenátor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.